València-Diari

Telegram info@valenciadiari.com

E-Mail: info@valenciadiari.com

Un detingut i 148 identificacions este 9 d'Octubre després d'algunes disputes i tensió per part de membres d'ultradreta

Feixistes i persones d'extrema dreta fent la salutació nazi | EP

 

Alguna disputa i diversos moments de tensió es van viure ahir al llarg de la manifestació convocada per la Comissió 9 d'Octubre a la ciutat de València. La mobilització aquesta vegada amb caràcter no sols en defensa de la llengua i la cultura valenciana sinó també antifeixista, va ser increpada en diferents moments per grups feixistes i gent d'extrema dreta que es van personar en una convocatòria que no era la seua per a molestar els manifestants. Si bé la proporció era molt menor degut a que la manifestació va ser secundada per milers de persones, grups com España 2000, Yomus o Vox es va concentrar en la plaça Sant Agustí quan ni tan sols havia donat començament la marxa. El contundent cordó d'agents va rodejar en una part de la plaça a les diverses persones que portaven banderes d'Espanya, banderes franquistes i banderes falangistes. Aquestos individus van cantar el 'Cara  al Sol', feren la salutació nazi i cridaren consignes d'aquesta ideologia. A més, tiraren gas picant als periodistes i els manifestants.

La Policia Nacional fent un cordó per flanquejar la manifestació i contindre els possibles conflictes | EP

 

La presència policial, molt més nombrosa que l'any passat, va poder evitar molts enfrontaments entre individus que provocaven i manifestants que responien. Es van registrar enfrontaments verbals en diversos punts del recorregut, amb insults i amenaces del tipus: «Te voy a quemar la bandera», «Puigdemont a prisión», «Hijos de puta» i inclús amenaces de mort, segons van escoltar alguns manifestants.

Per altra banda el balanç una vegada finalitzada la manifestació va ser de 148 identificacions i un detingut, segons sembla, una persona que està en recerca i captura. Així ho ha informat el delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, que ha matisat que s'han cursat 58 actes per infracció a la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana 4/2015. Es dóna la circumstància que un dels identificats estava en recerca i captura per fets previs, per la qual cosa ha sigut detingut i ha ingressat en presó. Han detallat des de la delegació del Govern que en el dispositiu desplegat han treballat 950 efectius pel matí i més de 900 per la vesprada. La jornada es va tancar amb l'actuació dels agents de la Policia Nacional en la contenció de «grups minoritaris» que intentaven alterar el lliure desenvolupament de la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre. 

Els integrats de grups feixistes i d'ultradreta han protagonitzat moments de tensió no sols al principi de la manifestació sinó al llarg de tot el recorregut que han seguit paral·lelament. El representant de l'Executiu central ha destacat la tasca de la Policia que «ha aconseguit revertir les situacions viscudes el 9 d'Octubre de 2017», en referència als altercats violents protagonitzats pels mateixos grups feixistes l'any passat; pels quals hi ha diversos investigats judicialment.