Un funcionari de Castelló troba un important jaciment arqueològic utilitzant Google Maps

 

José Broch, un funcionari de Justícia de Castelló, ha descobert un jaciment no catalogat fins al moment en el límit del terme municipal de Còrdova i Almodóvar del Riu, gràcies a l’ús de la ferramenta de Google Maps, que estava utilitzant per seguir el llit del Guadalquivir buscant una altra cosa.

    

«Jo havia llegit poc abans un reportatge sobre la ciutat de Medina Al-Zahira, i em va sorprendre molt que no es coneguera la seua ubicació exacta, així que em vaig posar a seguir el llit del riu buscant-la», ha explicat a Efe aquest funcionari de justícia.

 

La seua «sorprenent» troballa ha estat posat en coneixement del cap d’Arqueologia de la Gerència Municipal d’Urbanisme de Còrdova, Juan Murillo, qui li va contestar que «indubtablement» acabava de trobar un jaciment «de grans dimensions».

  

Concretament, es tracta d’un emplaçament desconegut de 240 per 160 metres, situat a la frontera d’Almodóvar del Riu i Còrdova, en una zona amb forma de ferradura , «igual que el Tajo protegix Toledo», i molt prop d’un possible pas sobre el propi riu que possibilitaria la comunicació entre les dos parts.

  

On està Medina Al-Zahira?

  

Amb només unes taques en una imatge a vista d’ocell van ser suficients perquè Broch creguera en un primer moment que havia trobat la ciutat de Medina Al-Zahira, una fortalesa palatina que va manar construir als afores de Còrdova fa més de mil anys el líder Almanzor i que ni tan sols s’ha situat de moment.

    

«Jo vaig veure unes línies i vaig saber que això delatava una construcció humana», assenyala el funcionari, que recorda una cita de la pel·lícula «Prometheus»: «Déu no construix en línies rectes».

   

Amb la troballa a la mà, Broch va acudir al Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) on, segons relata, li van recomanar que contactara amb Juan Murillo, qui va rebre un correu electrònic amb les imatges de Google Maps i no va dubtar a respondre.

  

Podria ser una gran vila romana

  

No obstant això, el cap d’Arqueologia de la Gerència ha aventurat dos possibilitats, que siga «una gran vila romana dedicada a l’explotació oleícola», de les moltes que van ser inventariades per l’arqueòleg Michel Ponsich; o que es tracte d’un emplaçament andalusí «en l’entorn periurbà de Madinat Qurtuba als quals les fonts àrabs denominen almunias».

    

En qualsevol cas, per a Murillo la sorpresa ha estat majúscula, doncs «mai» li havien notificat un descobriment a través de Google Maps, una tècnica que, segons relata, és més comuna en altres països com Gran Bretanya, a més de ser «res invasiva» comparada amb altres com la del detector de metalls.

    

A l’espera de rebre comunicació de l’Ajuntament d’Almodóvar i de la Junta d’Andalusia, Broch està més que disposat a visitar el jaciment cordovès que va localitzar des de la seua casa de Castelló.

 

ÚLTIMES NOTÍCIES