Desarticulen un grup criminal que estafava a agricultors a la Vega Baixa alacantina

Una vegada que es feien amb la producció li donaven eixida a l'estranger, dificultant així que se'ls seguira la pista


La Guàrdia Civil d'Alacant ha detingut a tres persones desarticulant un grup criminal dedicat a estafar a productors hortofructícoles. Contractaven els agricultors la compra de la producció de la temporada, i una vegada que rebien la mercaderia, desapareixien sense abonar-la.


A la fi del passat mes de maig, un agricultor va denunciar en la Caserna de la Guàrdia Civil de Callosa de Segura que havia venut 25.000 quilograms de cítrics a una empresa, si bé, fins a eixa data, els compradors encara no li havien abonat la mercaderia.

A través d'un corredor hortofructícola que treballava per a aqueixa empresa, el perjudicat havia establit el contacte i signat un contracte amb els compradors en el qual es comprometien a abonar-li 8.200 euros, a la fi de març, data en el qual la producció acordada seria recol·lectada i entregada. L'agricultor, per part seua, assumia totes les despeses de producció, manteniment de la collita i recol·lecció.


Com l'agricultor ja coneixia al comercial per altres contractes anteriors, es va fiar de l'oferta i va signar el contracte. No obstant això, passats dos mesos des que els va entregar la collita, els compradors no li havien pagat. Pel que va decidir denunciar-ho.

L'Equip contra robatoris en el camp (ROCA) de la Guàrdia Civil de Torrevieja es va fer càrrec de la instrucció de les diligències per a investigar el succeït, convençuts que es tractava d'un possible delicte d'estafa.

Antecedents 


Els agents van esbrinar que l'empresa sota la qual operaven els presumptes estafadors estava registrada des de fa tres anys, i que amb freqüència anava canviant d'ubicació.


Van comprovar que la manera d'operar era sempre la mateixa: Una vegada s'estableixen en una nova localització, valent-se de comercials coneguts en la zona, en els quals els agricultors tenen depositada una certa confiança per haver realitzat amb ells contractes anteriors, els conviden a treballar per a ells i captar a possibles interessats a vendre-li a l'empresa la seua producció.

No obstant això, una vegada rebuda la mercaderia, l'empresa desapareix del lloc, deixant a l'estafat el deute, dificultant així la localització dels delinqüents, i aprofitant l'arribada a un lloc nou en el qual tracten de localitzar altres possibles víctimes. La mercaderia estafada és venuda en el mercat negre a l'estranger, deixant així encara menor rastre de la comissió del delicte.


Davant els agricultors de la zona, es presenten com una empresa amb relativa trajectòria en el mercat, per portar creada des de fa alguns anys, i comptar amb diverses seus pel territori nacional. En dirigir-se a ells a través de corredors amb els quals els agricultors ja han treballat en ocasions anteriors, les víctimes no sospiten que, en realitat, es tracta d'una estafa. A més, a la signatura del contracte, avancen una xicoteta quantitat, fent-los creure que es tracta d'una empresa solvent. Arribat el moment d'entregar a l'empresa la producció recol·lectada, si l'agricultor es resisteix a entregar la mercaderia abans d'haver cobrat, els estenen un xec que en realitat manca de fons.


En tot just unes setmanes des de la interposició de la denúncia de l'agricultor de Callosa de Segura, els investigadors van localitzar als principals artífexs de la trama, dos persones d'origen italià. Tenien registrades diverses seus de l'empresa distribuïdes en tres localitats: una a Cox, i una altra a Callosa de Segura, sengles a la província d'Alacant, i la tercera a Beniel (Múrcia). Després de cometre una estafa sota la titularitat d'una de les seus, cessaven l'activitat en aqueixa i activaven la d'una altra de les seus, complicant així la labor dels investigadors.

Detencions 

 

Han sigut detingudes tres persones: un home de nacionalitat espanyola, de 56 anys, amb domicili a Orihuela (Alacant), que feia les funcions de comercial, un altre home, de 59 anys, de nacionalitat italiana, el capitost de la banda, que posseeix antecedents per estafes similars comeses a la Regió de Múrcia en l'últim any, i una dona de 54 anys, també italiana. Estos últims resideixen a Los Alcázares (Múrcia), i són els titulars de l'empresa sota la qual opera el grup. Se'ls imputa un delicte d'estafa i un altre delicte de pertinença a grup criminal.


Han sigut posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció d'Orihuela, quedant en llibertat amb càrrecs. No es descarta que siguen localitzats més perjudicats.

Tipus d'estafa

 


Este tipus d'estafa és comuna en el sector, per la qual cosa, des de la Guàrdia Civil es recomana formalitzar la corresponent denúncia tan prompte com se sospite estar sent víctima d'un delicte. En la pàgina Web oficial www.guardiacivil.es els usuaris poden trobar algunes recomanacions per a quan es troben davant negocis lucratius, evitant que es materialitze l'engany.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

"Dos bombers ferits i dos camions cremats en un incendi a Polinyà de Xúquer" "Extorsionen a un home d'avançada edat amb amenaces de mort a Picassent"