Indignats amb Renfe: ‘La reducció del preu no paga el temps perdut’

 

El pla de xoc del govern per “taponar” la sagnia de supressions i cancel·lacions que pateix diàriament el servei de Rodalies no és suficient per a les plataformes d’afectats de la Comunitat Valenciana. La bateria de mesures presentades este dimecres per la Ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, al Palau de la Generalitat, no convenç la majoria dels usuaris i faries servir que demanen més inversions i una solució “urgent i efectiva”.

El moviment ‘Indignats amb Renfe’ assegura que “lamentablement no ens dona gaire satisfacció les mesures que va proposar ahir la ministra perquè es va comprometre a restablir el servei anterior a la pandèmia, però és que el servei abans ja no era bo“. “Este és un problema de fa més de 30 anys i ha provocat que des del 2009 al 2021 hi haja 15 milions d’usuaris menys” assenyalen.

Les mesures de caràcter urgent del Govern d’Espanya consisteixen a reduir un 35% el preu dels abonaments durant el primer trimestre de l’any; la volta progressiva de les freqüències anteriors a la pandèmia; la creació d’una comissió sentinella per avaluar les mesures i la situació; un pla de millora dels trens i les instal·lacions i la contractació de personal d’informació de reforç.

No obstant això, Joana Oliver, portaveu de la plataforma Indignats amb Renfe, explica que “el que cal és més inversió, millores i cura després d’un estat d’abandonament que dura molts anys. Necessitem inversions suficients perquè el servei no es muira perquè s’està morint a l’UCI”.

“En estos moments el que necessitem un compromís real i un calendari d’aplicació d’inversions, que no siguen un tren d’alta velocitat de València a Castelló. Necessitem una ampliació de la plantilla, maquinista, personal de manteniment i renovar la maquinària obsoleta després de quaranta anys d’usos” assegura Oliver.

Quant a la mesura de reducció dels abonaments, indica que “els abonaments són cars per al servei que donen i no es correspon amb el preu i a més, que reduïsquen un 35% no paga l’oratge que ens està fent perdre amb cancel·lacions, retards i avaries”. Oliver afirma que seria millor “fer abonaments més barats i que la durada no siga mensual sinó que almenys puga ser anual com a altres serveis de transports”.

Així mateix, critica que les “deficiències” del servei es reparen amb la substitució dels trens per autobusos, ja que la durada del trajecte és superior a la del tren i les persones que porten bicicletes o patinets no poden pujar-los a este transport.” Això no és posar una solució, és desviar una xicoteta quantitat d’usuaris, perquè no hi ha prou autobusos per a tots” apunta la portaveu.

Per la seua banda, este dijous el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha reconegut al programa de Les notícies del matí, que el pla del govern és “un punt d’inflexió” però que “no existeix, per desgràcia una via ràpida per resoldre un problema que s’ha creat durant molts anys”. A més, Espanya ha assegurat que la falta de maquinistes i de personal està darrere de l’augment dels problemes del servei, que s’ha agreujat amb la pandèmia.

“Que escolten els usuaris, els treballadors, els especialistes independents sense interessos i que s’aparten una mica dels lobbys. S’han perdut moltes oportunitats i com moltes vegades es diu: “el tren passa i si no puges, ho perds’, i jo crec que hem perdut molts trens i no ens podem permetre el luxe de continuar perdent-los” conclou Oliver.

“Greu trastorn i falta de confiança”

 

D’altra banda, des de la Unió de Consumidors de Castelló expliquen que després de les “continues queixes relacionades amb els serveis de rodalia entre València i Castelló” exigeixen “una solució efectiva dels problemes, atés el greu trastorn i la manca de confiança que està generant esta situació, al marge dels problemes econòmics i personals que estan patint els usuaris”.

“Les mesures ofertes per la Ministra de Transport resulten clarament insuficients. Des de la Unió de Consumidors pensem que s’està obviant el principal compromís a què s’haurien d’obligar tant l’administració com l’operadora del servei i que passaria per la dràstica reducció del temps de viatge. No és presentable que uns 64 km de trajecte es duguen a terme amb una mitjana d’1´25 minuts. Creiem que és un temps totalment inassumible” manifesta este organisme.

A més, asseguren que no entenen que la reducció del preu no comprenga tota mena de bitllets perquè “un servei decimonònic hauria de tenir els mateixos preus que al segle XIX”. En qualsevol cas, també exigeixen “terminis concrets” i que no es queden en “meres manifestacions de compromisos que, fins ara, s’han quedat en paper mullat”; llevat que reconeguen “el fracàs de la solució donada” i opten finalment per la connexió entre València i Castelló per autobús.

ÚLTIMES NOTÍCIES