Intervenen una arma de foc amb silenciador i set exemplars de fauna silvestre dissecats en el Baix Vinalopó

 

La Guàrdia Civil d’Alacant, en dos actuacions diferents fetes en dos paratges naturals protegits de la província, ha proposat per a les pertinents sancions, d’un costat al propietari d’una arma amb silenciador i munició de 22 mil·límetres, que portava en el moment de la inspecció; i d’un altre, a l’amo de set exemplars dissecats, de diferents espècies animals, que estaven exposats en un refugi per a caçadors.

 

Tots els efectes objecte de sanció han sigut intervinguts, quedant a la disposició de les autoritats competents per a resoldre els expedients sancionadors.

 

Paratge natural en Crevillent

El passat dia 12 de febrer, durant una inspecció feta en un vedat de caça, situat en un paratge natural protegit de Crevillent, en la comarca del Baix Vinalopó (Alacant), pel Servici de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) d’Elx, en la mateixa comarca, amb la col·laboració d’un guia caní de la Guàrdia Civil de València, i tres agents forestals de Crevillent. La Guàrdia Civil va intervindre dins d’un dels vehicles controlats, una arma de foc llarga, per a tir deportiu, de calibre 22 mil·límetres, amb un silenciador i una caixa de munició.

 

Les armes de foc per a tir deportiu només poden portar-se i usar-se en camps de tir reglamentats. Per part seua, l’ús de silenciadors en armes de foc està prohibit, excepte per a funcionaris especialment habilitats, en concordança amb el Reglament d’Armes. A demés, la Llei 13/2004 de caça de la Comunitat Valenciana, en el seu article 12, apartat 2, prohibix expressament per a la caça, els rifles de calibre 22 mil·límetres, i els silenciadors.

 

L’ús de silenciadors en zones protegides posa en greu risc a la fauna, principalment pel difícil que és detectar el so dels trets, el que afavorix la impunitat de la caça furtiva. Es va procedir a la intervenció de l’arma, el silenciador adaptable al canó, i la munició, que han sigut depositats en la Intervenció d’Armes d’Elx, a la disposició de l’Administració competent per a resoldre l’expedient sancionador.

 

Paratge natural en Santa Pola

D’altra banda, el passat 17 de gener, durant una inspecció en un altre vedat, esta volta en un paratge natural protegit de Santa Pola, en la mateixa comarca, el Seprona d’Elx va intervindre dins d’un refugi per a caçadors, set exemplars de diferents espècies de fauna silvestre dissecades amb tècniques de taxidèrmia: tres perdius, una llebre, una rabosa, una guatla, i una gineta.

 

No totes les espècies d’animals poden ser caçades per a ser dissecades, com ocorre amb la gineta, que és un animal protegit, en tractar-se d’una espècie amb supervivència amenaçada. En el cas de la gineta, només podria dissecar-se un exemplar quan la seua mort es produïra de manera natural o accidental, i sempre amb la prèvia autorització de la Conselleria de Medi Ambient.

 

A demés, la taxidèrmia ha de ser exercida per personal autoritzat. I els exemplars han d’estar acompanyats en tot moment de la documentació que acredite que han sigut dissecats en un taller inscrit en el Registre, i que tant la seua procedència com la seua tinença, són legítimes. En ser requerit el propietari dels exemplars, per a que justificara la procedència i tinença legal dels espècimens, no va poder acreditar tal extrem, el que constituix una infracció a la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i Biodiversitat.

 

Els agents van procedir a la confiscació dels set exemplars, que han sigut posats a la disposició de l’autoritat competent per a la seua valoració i anàlisi definitiva, en el que es determinarà el seu destí final. 

ÚLTIMES NOTÍCIES