El personal de presons de Picassent tem per la seua vida després de l’augment de les agressions

Els treballadors s'han concentrat aquest dijous per a exigir solucions davant la falta de personal, l'excés d'interns i l'increment de les agressions a les presons

Els treballadors penitenciaris de la presó de Picassent s’ha concentrat aquest dijous enfront de la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana per a exigir solucions davant la falta de personal, sobretot sanitari; l’excés d’interns en la presó valenciana; i l’augment de les agressions, l’última, recentment on quatre funcionaris van resultar ferits i van acabar a l’hospital per l’agressió d’un reu.


Rebre les notícies de València Diari

Segons expliquen, les últimes setmanes estan sent especialment dures a les presons espanyoles amb una successió d’incidents d’“extrema gravetat” i que estan provocant que molts dels treballadors “temen per la seua integritat física i per la seua vida perquè no sabem el que ens pot passar cada vegada que anem al centre”, tal com assenyala Alberto Téllez, delegat d’Acaip-Ugt a València i membre de l’Executiva Nacional del Sindicat, que indica que el motiu principal “és la deixadesa dels gestors de la institució i una inadequada classificació interior”.

En aquest sentit, explica que la situació que veu agreujada perquè existeix una “manca molt important” de personal, sobretot en les dos potes més importants de la presó Picassent: l’àrea de vigilància, que està en contacte directe amb els interns; i el personal sanitari, que té una doble funció, d’assistència i supervisió de les accions disciplinàries als interns.

Com no hi ha personal sanitari no es pot supervisar el compliment de les sancions als interns que han protagonitzat, per exemple, agressions, i per tant, no es compleixen” indica Téllez.

A més lamenten que molts dies no disposen de personal mèdic a la nit “i això és molt important” perquè “tenim una població interna molt variada, des d’interns molts conflictes, a uns altres amb patologies psiquiàtriques i malalts amb patologies cròniques”. Així mateix, a aquesta greu situació afirmen que cal afegir “un dèficit de quasi un 15%” sobre el nombre mínim de treballadors i treballadores que marca la Relació de Llocs de treball del centre de Picassent.

De la mateixa manera, denuncien l’“olla de pressió” en la qual s’està convertint aquest centre penitenciari en acollir al voltant de 2.000 interns, la qual cosa suposa un 65% més dels que deuria pel seu espai. A més, asseguren que molt dels presos no estan destinats en els departaments que correspondria pel seu perfil “per falta de lloc” i que “la zona d’interns conflictius està absolutament desbordada”. “Tot això genera un excel·lent caldo de cultiu per a conflictes i incidents” manifesten.

És per això, que demanen que es traslladen els interns a altres centres penitenciaris que tenen menor població o que es comence a construir una nova presó a la província de València per a albergar l’excés d’interns, ja que “la que anava a ser un nou centre en Siete Aguas ara serà un centre psiquiàtric penitenciari”.

Durant la concentració, els representants sindicals han pogut mantindre una breu trobada amb la nova delegada del Govern, Pilar Bernabé, a la qual li han traslladat els principals problemes als quals s’enfronten els treballadors i li han demanat que mitjance amb l’administració penitenciària per a “desbloquejar la negociació”. Segons han explicat, Bernabé s’ha compromés a “estudiar l’informe presentat i a intentar buscar solucions sobre la massificació del centre de Picassent“.

I és que aquesta concentració convocada a València per les organitzacions sindicals ACAIP-UGT i CSIF, s’ha repetit en la resta de comunitats autònomes amb centres penitenciaris dependents de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries dins de les mobilitzacions que s’estan duent a terme pel conflicte col·lectiu que els sindicats mantenen amb l’administració penitenciària des de setembre de 2021 per “la nul·la capacitat d’aquesta d’atendre les necessitats del col·lectiu i la negociació de millores de les seues condicions laborals”.

Les principals demandes són: una retribució adequada a les funcions que realitza el personal“, declaració d’agents d’autoritat als treballadors penitenciaris, formació universal, enquadrament en el grup B de TREBEP i “reconeixement i respecte” per part dels gestors de l’administració penitenciària.

Urgeix aprovar una legislació que dote als treballadors penitenciaris d’autoritat i que aquestes agressions siguen considerades com un delicte d’atemptat i no se salden amb meres sancions administratives” exigeixen des dels sindicats.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies