València-Diari

Telegram info@valenciadiari.com

E-Mail: info@valenciadiari.com

Programació i manifestacions per a hui, 9 d'Octubre, dia de la Comunitat Valenciana

Estan previstos tant actes institucionals com manifestacions
Cartell per al 9 d'Octubre 2018 | Cedida

 

Hui és 9 d'Octubre, dia de la Comunitat Valenciana. En esta data tan assenyalada per als valencians es commemora la data en què Jaume I el Conqueridor va entrar oficialment en la ciutat de València 'any 1238. En eixe moment es va donar per finalitzada l'època mora a territori valencià en acabar el domini del rei àrab Abul Djumayl Zayyan el dia de Sant Dionís.

Segles després commemorem aquesta data el 9 d'Octubre, dia de tots els valencians. Per a hui s'esperen diversos actes institucionals així com diverses manifestacions, com ja va informar este diari, de diferent caire ideològic al llarg del dia. Després d'ahir haver gaudit del Festival de Pirotècnia a les 00.00 hores en l'antic llit del Túria a càrrec de la pirotècnia Peñarroja, les activitats per a hui comencen amb la recepció de la corporació, autoritats i convidats, entre els quals es troba el president del Govern Pedro Sánchez. Aquesta recepció tindrà lloc a les 11.30 hores. A les 11.45 hores tindrà lloc la lectura del decret d'Alcaldia i l'entrega de la Senyera a l'Arxiu Municipal. A les 12.00 hores, la famosa processó cívica i ofrena floral a Jaume I, per un itinerari que passarà per la plaça de l'Ajuntament, el carrer Sant Vicent, la plaça de la Reina i el carrer la Pau fins a la plaça Alfons el Magnànim. L'ofrena de corones florals es farà en el Parterre davant l'estàtua de Jaume I i en acabant l'ofrena es reprendrà la processó cívica pel carrer del Pintor Sorolla, el carrer les Barques i la plaça de l'Ajuntament. En acabar la processó cívica, hi haurà la mascletà del 9 d'octubre a càrrec de la pirotècnia Aitana (Bèlgida) en la plaça de l'Ajuntament. A la vesprada, a les 17.00 hores es realitzarà la CV Entrada de Moros i Cristians per l'itinerari del carrer la Pau, seguidament el carrer Sant Vicent, la plaça de l'Ajuntament i el carrer del Marqués de Sotelo organitzat per la Federació Valenciana de Moros i Cristians.

Per altra banda, com ja ha autoritzat la Delegació del govern, estaven previstes set manifestacions per al dia de hui a la capital del Túria. Malgrat això sembla que Unió Valenciana no es manifestarà finalment este 9 d'Octubre com s'havia previst en un principi. España 2000 per la seua banda ha declinat el lloc que se'ls havia proposat per a concentrar-se (la Plaça de la Verge), i per altre costat la Coordinadora Obrera Sindical que en principi no anava a formar-ne part, finalment se sumarà a la marxa convocada per la Comissió 9 d'Octubre. Segons ha informat la Delegació del Govern, seran aleshores sis les marxes i concentracions que tindran lloc este dimarts en la ciutat de València. Com hem dit, el grup feixista i falangista España 2000 tenia una concentració en la Plaça de la Verge de 18.00 hores fins a les 22.00 hores però, a pesar de no haver-se desconvocat, ha declinat concentrar-se en esta localització.

De manera que la primera manifestació, de 17 hores a 20.30 hores, és la de la Coordinadora de l'Associació del Regne de València de Gais i Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals, des de Sant Agustí fins al Parterre. Després que Unió Valenciana renunciara, a les 18.00 hores sols queda la concentració del grup d'ultradreta España 2000 a no ser que decidisquen no manifestar-se. La tradicional manifestació en defensa de la cultura i la llengua valencianes, organitzada per la Comissió 9 d'Octubre i Acció Cultural del País Valencià (ACPV) se celebrarà de 18.30 a 21.00 hores, amb eixida, com és costum, en la plaça Sant Agustí i amb arribada a la Plaça Amèrica. Ara la Coordinadora Obrera Sindical s'ha sumat a aquesta marxa, per la qual cosa, la que estava prevista a les 19.00 hores queda desconvocada. La penúltima mobilització és la d'Avant -dCide- Los Verdes Moderados, de 20 hores a 22 hores, amb eixida en Sant Agustí i arribada a la Plaça dels Pinazo. Finalment la marxa de Mi Tierra CV eixirà de la plaça Sant Agustí i la dels Pinazos entre les 21.00 i les 22.30 hores.