Ximo Puig demana més autogovern sense caure en la centralització ni el separatisme

 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha manifestat que, davant els «símptomes d’esgotament» de l’estat de les autonomies, la recepta és «aprofundir en el federal» des de la humilitat. I «ara que les institucions catalanes s’han alçat de la taula en la qual sempre havien contribuït a una obertura, és precisament la Comunitat Valenciana la referència i és més necessària la veu valenciana per a liderar la defensa de les autonomies» i mirar a Espanya amb un missatge clar contra la polarització: «Ni separatisme ni centralisme». Puig s’ha pronunciat en aquests termes durant el seu discurs institucional del 9 d’Octubre en el lliurament de les distincions que atorga la Generalitat amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana. L’acte ha explicat per primera vegada amb la presència del president del Govern, Pedro Sánchez, que ha acudit acompanyat del ministre de Foment, el valencià José Luis Ábalos. Precisament ha aprofitat per a defensar una reforma del finançament autonòmic, una reivindicació que «no ha canviat», ha puntualitzat, i que seguirà exigint «governe qui governe a Espanya». Així s’ha dirigit expressament a Sánchez per a demanar «un finançament just, inversions equitatives i lleialtat institucional». En definitiva, «el compliment efectiu de l’autogovern, el compliment de la Constitució», ha remarcat. A més, el cap del Consell ha subratllat que «si en 1982 els valencians i valencianes ens guanyem el nostre dret a l’autogovern, ara és el moment de fer més efectiu l’autogovern, d’aprofundir en la nostra singularitat, trencar la nostra invisibilitat i d’obrir pas a una agenda pròpia». Segons ha argumentat, els pobles avancen o retrocedeixen però mai es queden aturats pel que «aquells que frenen la reforma, el que realment proposen és una contrareforma».

Durant els últims anys, «mentre es produïa el discurs i l’acció recentralizadora, les comunitats autònomes sostenien una part fonamental de l’Estat de Benestar, malgrat la insuficiència de recursos» i «sense l’esforç de les autonomies, especialment les més infrafinançades, no s’hagueren sostingut ni l’educació, ni la sanitat ni els serveis socials, i hui el deute impagable seria el deute democràtic». Per aquest motiu, «les autonomies poden millorar la seua gestió sens dubte, però mai poden ser acusades de ser l’administració malgastadora de l’Estat», ha defensat. De fet, cada any, el conjunt de les CCAA rep 16.000 milions d’euros menys d’allò que seria necessari per a complir amb les competències que atorga la Constitució, ha assenyalat.

Puig ha volgut deixar clar que exigix reformes perquè els valencians puguen «avançar en un contracte social que garantisca el projecte de vida de cada ciutadà i el futur de la nostra democràcia». «La defensa democràtica des d’una identitat cívica enfront dels uniformismes o els identitarismes, dos amenaces a combatre», ha advertit. Al seu judici, la societat valenciana ha inaugurat una nova etapa en la qual «els valors de l’honradesa, l’esforç i la responsabilitat han substituït als principis que van justificar l’especulació, la corrupció i els oportunismes». «El moment valencià és hui l’oportunitat valenciana», ha celebrat. En aquest sentit, ha destacat que «si el canvi de govern a Espanya ha obert una porta per a superar el problema valencià, el moment valencià ens permet impulsar un nou contracte social basat en els pilars del desenvolupament, la igualtat i la plenitud democràtica».

ÚLTIMES NOTÍCIES