À Punt recupera la paella russa del ‘Show de Joan Monleón’


Rebre les notícies de València Diari

 

 

À Punt continua tirant de l’arxiu de l’antiga RTVV, i ara no sols de l’hemeroteca. La radiotelevisió ha encarregat al taller de Manolo Martín la “restauració plàstica de la ruleta paella del concurs ‘A guanyar diners‘ del programa de Canal 9 ‘El Show de Monleón”, segons s’ha publicat en la Plataforma de Contractació del Sector Públic. El contracte menor, adjudicat per 3,810 euros, desempolsa un dels símbols de la primera etapa de la radiotelevisió valenciana.

 

Història

 

Fa 32 anys s’iniciava l’emissió en proves de la radiotelevisió pública valenciana. Per primera vegada en la història, els valencians i les valencianes podien veure a casa continguts en valencià des dels seus televisors. Una de les senyes d’identitat dels inicis de Canal 9 va ser ‘El show de Joan Monleon’, programa que va tindre espai inclús en l’emissió en proves. Diversos programes pilot, amb públic i tot, s’hi van emetre fins que arribava l’estrena de Canal 9, un 9 d’octubre de 1989.

El 26 de setembre, véiem per primera vegada l’actor, cantant i presentador Joan Monleon i el seu emblemàtic show. La paella russa, les vidrioles i les monleonetes, la part en què l’audiència havia d’endevinar d’on era el campanar i altres seccions del programa van seduir ben prompte els espectadors.

El concurs, que va ser cancel·lat per falta d’audiència, va ser molt popular, però ha despertat molts recels per la cosificació de les hostesses del programa, conegudes popularment com les monleonetes. En 1997 va ser l’última vegada que es va veure en antena la paella, en la segona etapa del concurs sota el nom de ‘El món de Monleón’. Ara sembla que À Punt li vol donar una tercera vida.

Monle, una icona de la cultura valenciana

 

En 1989, es va convertir en la icona d’una incipient televisió autonòmica –Canal 9– per a acabar sent un fenomen mediàtic i social. La història d’un home del poble, sense altra formació que la mateixa cultura del carrer, la que va viure i va conéixer darrere del taulell de l’orxateria familiar.

L’actor també va ser protagonista accidental i a vegades, a contracorrent, d’alguns dels moments més significatius de la crònica contemporània valenciana.

Així, Monleon va viure la València efervescent, Cap i Casal d’un valencianisme reivindicatiu i antifranquista, animada per la cançó i els grups de teatre independent, els grans festivals de música i trobades com a espais de llibertat en els primers anys de la Transició, l’emergència de col·lectius com el moviment gai, la defensa d’una sexualitat lliure i sense discriminacions i les primeres alertes ecologistes, segons recorden les mateixes fonts.

 

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies