Es triplica la vacunació en quatre dies a la Comunitat Valenciana

El conseller de Sanitat demana consensuar la mesura de l'autobaixa de tres dies amb tots els actors implicats abans de prendre una mesura que considera que 'encara està verda'

La vacunació contra la grip i la COVID-19 ha experimentat una forta pujada els últims dies, passant de les 7.900 vacunes administrades el divendres 5 de gener a les 22.693 que es van injectar ahir. Així ho ha avançat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en la roda de premsa posterior al ple del Consell en la qual també ha agraït la “solidaritat i el compromís” d’aquestes persones amb el poble valencià per a “minimitzar els contagis i amb el sistema sanitari públic”.

Per províncies, a València ahir es van administrar 11.556 dosis, 2.972 a Castelló i 8.165 vacunes a Alacant. Del total de dosis sense cita, 13.251 han estat vacunes davant de la grip i 9.442 van ser dosis davant de la Covid-19.

Unes dades que experimenten una pujada després l’inici de la vacunació sense cita prèvia als centres d’Atenció Primària que ha impulsat la conselleria de Sanitat amb l’objectiu de “frenar” els contagis i evitar la saturació del sistema sanitari.

Fins a la setmana passada, Sanitat havia administrat 1.035.089 dosis de vacuna davant de la grip, 769.425 dosis davant del virus de la COVID-19 i 25.459 davant del virus respiratori sincitial (VRS). Unes xifres pròximes a les registrades el gener del 2023, quan es van injectar 1.091.000 dosis de grip i 996.000 de covid, i que s’espera que se superen entre un 5 i un 10% estos mesos, segons ha indicat Gómez.

Cap valencià que es vulga vacunar es quedarà sense vacuna” ha manifestat el conseller, que ha tornat a recordar la importància de la prevenció i la immunització per “evitar que els ciutadans emmalaltisquen” perquè així “no tensen el sistema sanitari”. “Cal anar un pas endavant”, ha precisat.

Tornarà a pujar la incidència

Quan la incidència dels virus respiratoris, el responsable de Sanitat ha explicat que actualment és de 1.318,7 casos per cada cent mil habitants, és a dir, descendeix notablement respecte a la setmana passada, encara que ve motivat pels dies festius i perquè “sempre baixa en la primera setmana de l’any”, segons ha indicat Marcià Gómez.

En este sentit, ha avançat que els tècnics i experts en salut pública espera que incidència torna a ascendir la pròxima  setmana. “Són dades que tenim sobre la base dels pacients que acudisquen als centres de salut i la setmana passada tenia dies festius” ha indicat.

Una incidència que també repercuteix en la pressió assistencial dels centres hospitalaris que actualment tenen 42,9 casos cada cent mil habitants, prop d’uns 5 punts més que la setmana passada, cosa que es tradueix en de 10 a 15 pacients pendents d’ingressos als hospitals valencians. No obstant això, no és una situació “preocupant”, ja que són xifres “similars” que també es van registrar a la fi de gener de 2023 quan no hi havia està incidència d’infeccions respiratòries.

“Estem intentant destensar i planificar la possible afluència de tensió entre l’augment personal i pacients als centres de salut” ha indicat el dirigent valencià, que també ha assenyalat que les reprogramacions de les intervencions quirúrgiques està funcionant amb total normalitat.

D’altra banda, ha assegurat que el seu objectiu és aprendre d’aquesta experiència per al pròxim any , ja que no es pot “donar per bo que això passa cada any”, i es prendran mesures per tractar que aquests pics de demanda assistencial puguen disminui , almenys, en el cas dels hospitals. “Hem d’aprendre. Tot és susceptible de millora”, ha afirmat el conseller de Sanitat, que ha tornat a reclamar al Govern espanyol que augmente el nombre de places MIR per “solucionar” el dèficit estructural de la Comunitat i poder afrontar aquests pics estacionals.

Sobre la possibilitat d’habilitar “vacunòdroms” per atendre la demanda actual de dosi, el conseller ha dit que de moment no cal, però que “potser” es puga utilitzar aquest recurs de cara a la pròxima campanya.

Les autobaixes: “Encara està verda”

Quant a l’autobaixa de tres dies proposada per la ministra de Sanitat, Mónica García, Gómez ha recordat que el Consell està a favor de “desburocratitzar la feina” a Atenció Primària, però que “aquesta estratègia encara està verd” i “s’ha d’estudiar perquè influeixen moltíssims actors” com l’empresariat, la seguretat social, les forces sindicals i els metges.

Hem d’escoltar les opinions de tots els actors que incideixen en este assumpte i després prendre la decisió quan l’estratègia estiga madura”, ha incidit el titular de Sanitat.

ÚLTIMES NOTÍCIES