La Diputació de València aposta per la inserció sociolaboral de persones amb síndrome de Down al sector turístic

La institució provincial presenta a Fitur el projecte 'La mare que va', un centre per formar en hostaleria i turisme, alumnes amb síndrome de Down i discapacitat intel·lectual

La Diputació de València ha presentat este dimecres el projecte ‘La mare que va!’ en col·laboració amb la Fundació Asindown, dins del Dia de la Província a la Fira Internacional del Turisme (FITUR). Una iniciativa amb què pretenen “trencar esquemes” i incorporar al món laboral persones amb síndrome de Down i discapacitat intel·lectual, ja que el 90% i el 75%, respectivament, no tenen feina. 

Concretament, el projecte consisteix en la creació d’un centre formatiu que s’ubicarà a La Marina on s’impartiran coneixements sobre hostaleria i turisme per a l’alumnat amb síndrome de Down i amb discapacitat intel·lectual. A més, segons ha explicat la coordinadora del projecte Roberta Lazzari, esta iniciativa permetrà “normalitzar la discapacitat” i establir un “espai de dinamització empresarial, cultural i social” per celebrar esdeveniments i en què podran participar els alumnes per posar en pràctica les habilitats apreses.

Per la seua banda, el president de la Diputació, Toni Gaspar, ha assegurat que este projecte suposa una “extraordinària satisfacció”, ja que inclou “una consciència social que es traduirà en una inserció sociolaboral de persones amb grans capacitats i permetrà oferir una nova visió de la discapacitat a la societat en general”.

En este sentit, el diputat de Turisme, Jordi Major, ha assegurat que este “és un projecte que presentem amb il·lusió i que suposa un abans i un després en la col·laboració publicoprivada i a l’ajuda a persones que ho necessiten, que ens apartaran molts al sector turístic”. 

Esta iniciativa ha estat impulsada per la Fundació Asindown juntament amb la Diputació, l’Ajuntament de València, la Generalitat, la Federació d’Hostaleria i la Marina. De fet, l’ens provincial col·labora amb el projecte amb una inversió de 100.000 euros i té la intenció de continuar col·laborant en el creixement d’este projecte.

Fem Poble, el turisme contra la despoblació

D’altra banda, la Diputació també ha donat a conéixer el projecte Fem Poble, una iniciativa impulsada el 2022 per les àrees provincials de Turisme i Desenvolupament Rural amb l’objectiu de promocionar els productes turístics de diferents municipis en risc de despoblació, i on ja hi ha 50 pobles adherits. Fruit d’esta col·laboració ha nascut el primer catàleg d’experiències turístiques a pobles en risc de despoblació amb prop d’un centenar de propostes que s’ha presentat este dimecres a la Fitur.

Toni Gaspar i Jordi Mayor a Fitur al costat de l’espai del programa Fem Poble

“Som conscients que la Diputació es deu principalment a estos xicotets municipis, i per això vam posar en marxa la iniciativa al costat de l’àrea de Desenvolupament Rural, amb la intenció d’activar la col·laboració publicoprivada per dinamitzar turísticament estes poblacions, respectant la sostenibilitat de les accions i la capacitat de càrrega turística de cada poble. En només mesos s’han adherit 50 localitats i quatre mancomunitats” ha manifestat el diputat de Turisme.

D’altra banda, el president de la Diputació i el diputat de Turisme, juntament amb la delegada del Govern, Pilar Bernabé, i alguns alcaldes de la província de València, ha visitat esta vesprada l’estand de 200 m² de la institució per posar-hi el valor el producte i l’oferta turística dels més de trenta municipis valencians que són presents com Gandia, Cullera, Sagunt, Canet i Oliva, així com les ciutats creatives de la Unesco, Manises i Llíria.

ÚLTIMES NOTÍCIES