L’ocupació hotelera oscil·la entre el 40-50% durant la setmana de nit de Cap d’Any

Tot i la millora respecte a la setmana anterior, les dades d’ocupació registrades segueixen molt per sota de què es podria esperar durant un any de normalitat. Els hotelers temen que no es puga mantenir esta tendència positiva un cop finalitzat el període de festes.

Durant diverses setmanes s’ha experimentat una allau de cancel·lacions motivades per la propagació de la variant ómicron i l’alarma dels mitjans generalistes davant d’una nova onada de contagis a Europa.

Actualment, malgrat que s’han frenat les cancel·lacions massives, no s’està recuperant el ritme normal de reserves i es dedueix que només un 50% dels turistes mantenen els seus plans de viatge.

Des d’HOSBEC lamentem com s’ha gestionat esta crisi i, en concret, esta 6a onada i el seu impacte en els viatgers malgrat tindre gairebé tota la població ja vacunada i amb taxes d’hospitalització molt baixes. Les condicions climatològiques a la Comunitat han estat immillorables durant estos dies i, en condicions normals, això hauria animat les reserves hoteleres per a les darreres setmanes de l’any.

No obstant això, els canvis de criteri quant al passaport COVID ia l’ús de mascaretes en exteriors no han ajudat a recuperar la confiança d’una ciutadania que no es vol arriscar a perdre la reserva per noves restriccions.

De moment seguim detalladament l’evolució de la corba d’incidència d’altres països europeus que van detectar la variant Òmicron a la seua població abans que Espanya. D’esta manera tindrem dades per poder estimar quant trigarà a estabilitzar-se la taxa de contagis al nostre país.

Benidorm

 

Benidorm ha vist incrementada la taxa d’ocupació mitjana respecte a la setmana anterior en prop de 13 punts percentuals. D’esta manera, l’ocupació mitjana de la destinació se situa en un 38,4% per als dies compresos entre el 20 i el 26 de desembre (consulteu l’evolució setmanal de l’ocupació hotelera al gràfic de barres de l’informe).

El turista nacional ha suposat esta setmana un 40,4% del total, deixant un 59,6% d’importància per al mercat internacional. Esta dada mostra com Benidorm torna a ser la destinació amb més incidència del turista internacional.

El turista britànic manté la seua posició com a principal mercat emissor internacional i es consolida amb un 44,1% de la quota total d’ocupació esta setmana. A una llarga distància, a segona i tercera posició, trobem el mercat belga i neerlandés amb un 5,7% i un 5,1% respectivament. La resta de mercats internacionals no arriben a l’1% de representativitat durant el període estudiat.

Les estades de curta durada realitzades durant el cap de setmana han elevat l’ocupació mitjana fins al 47,1%, fet que suposa un notable augment respecte a la mitjana general de la setmana.

Pel que fa a la previsió entre el 27 de desembre i el 02 de gener, s’espera acabar arribant a un 51%. Una dada prevista que, si es produís, confirmaria les expectatives optimistes de la planta hotelera per a la campanya de Nadal i Cap d’Any.

Actualment hi ha un total de 60 hotels associats a HOSBEC oberts a Benidorm, fet que suposa una representativitat del 53,1%.

 

Costa Blanca

 

Durant la setmana 51 (del 20 al 26 de desembre) la Costa Blanca (sense incloure Benidorm) arriba 25,6% d’ocupació mitjana, deixant al camí gairebé 4 punts percentuals en relació amb el registrat la setmana anterior (consulteu l’evolució setmanal de l’ocupació hotelera al gràfic de barres de l’informe).

Respecte al cap de setmana se supera una ocupació del 32%, fet que suposa una millora de 7 punts percentuals respecte a la mitjana de la setmana.

A la Costa Blanca, els turistes internacionals també tenen un pes molt important, arribant així a un 51,5% de representativitat durant esta setmana.

El mercat nacional suposa un 48,5%. Per darrere de l’espanyol, els principals mercats emissors són el britànic i el belga, amb un 14,4% i 10,4% respectivament. Seguidament es troben els Països Baixos (5,2%), França (4,9%) i Alemanya amb un 2,9%. En darrer lloc, ens trobem amb el mercat noruec que, en este cas, ha suposat un 1,4% del total. La resta de mercats internacionals no arriben a l’1% de representativitat durant el període estudiat.

Pel que fa a les previsions per a la setmana que ve (del 27 de desembre al 02 de gener), en esta ocasió arriben fins al 39,9% encara que s’espera poder superar esta estimació en ser començament del període nadalenc.

L’oferta hotelera a la Costa Blanca (sense incloure Benidorm) varia lleugerament amb el tancament de dos hotels i quedant oberts al públic 35 dels associats a HOSBEC a la zona, fet que suposa una representativitat del 68,6%.

 

València

 

Els hotels de la província de València, amb un 32,6% d’ocupació mitjana, tornen a superar les seues previsions per a esta darrera setmana de novembre (del 20 al 26 de desembre). En esta ocasió han vist reduïda la taxa d’ocupació mitjana en 3 punts percentuals respecte a la setmana anterior (consulteu l’evolució setmanal de l’ocupació hotelera al gràfic de barres de l’informe).

Durant el cap de setmana, els valors s’han mantingut estables respecte als valors observats en setmanes anteriors, fet que ha suposat un resultat del 36% de les habitacions ocupades entre divendres i dissabte.

Segons les dades recopilades a la nostra enquesta setmanal, València segueix amb una gran incidència del mercat internacional amb un 46,8% de la quota total. Per darrere del nacional (53,2%), el mercat emissor més destacat ha estat el francés (6,8%) seguit del neerlandés (5,7%) i italià (4,9%). Per darrere hi ha l’alemany, britànic i belga, amb un 4,8%, 3,5% i 2,5% respectivament. La resta de mercats analitzats no superen l’1% d’importància relativa en cap cas.

La previsió d’ocupació per a la setmana següent (del 27 de desembre al 02 de gener) és del 47,6%, encara que s’espera superar esta estimació gràcies a les reserves d’última hora i de cap de setmana com és habitual.

Durant esta darrera setmana, HOSBEC ha ampliat la seua representació a la província de València i 25 establiments hotelers associats estan oberts a data de hui, és a dir, el 80,6% dels hotels associats.

 

Castelló

 

La província de Castelló torna a superar les previsions marcades però experimenta un descens de 10 punts percentuals en la taxa mitjana d’ocupació, amb la qual cosa registra una ocupació del 19,1% entre el 20 i el 26 de desembre (consulteu l’evolució setmanal de l’ocupació hotelera al gràfic de barres de l’informe).

El mercat nacional continua sent el predominant i arriba al 82,5% del volum total deixant molt poc marge de representativitat al turista internacional (17,5%).

Pel que fa als mercats internacionals emissors analitzats, destaca la importància dels mercats belga i britànic durant esta darrera setmana arribant a suposar un 5,2% i 5% respectivament. Darrere seu, els següents mercats en importància són el francés (1,9%) i l’alemany (1,3%). La resta de mercats emissors no superen en cap cas l’1% de representativitat a la província de Castelló.

El cap de setmana es mantenen els valors respecte a la mitjana setmanal i s’arriba a un 19,9% de les habitacions ocupades gràcies a les entrades de divendres i dissabte.

La previsió per a esta setmana en curs (del 27 de desembre al 02 de gener) se situa en un 34,8%, fet que implicaria un notable augment respecte a les setmanes anteriors, motivat presumiblement per la campanya de final d’any.

El 47,4% dels hotels associats a HOSBEC a Castelló estan oberts després dels darrers tancaments produïts i encara estan previstos més tancaments per la fi de la temporada o manca de demanda.

ÚLTIMES NOTÍCIES