La proposta del Botànic per a la taxa turística: de 0,5 a 2 euros diaris

El PSPV, Compromís i Unides Podem registren a les Corts una proposició de llei per a crear l'impost i dona un any de moratòria en l'aplicació

Els tres grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) han registrat aquest dilluns a les Corts una proposició de llei conjunta per a crear l’impost valencià sobre estades turístiques, la coneguda com la taxa turística, que podran aplicar els ajuntaments de manera voluntària i que entrarà en vigor un any després de l’aprovació a la cambra.

La proposta, denominada “de mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible“, estableix mesures destinades a la promoció, impuls i desenvolupament del turisme sostenible. La previsió és que tire avant al parlament al novembre d’enguany, amb el suport dels partits que conformen l’executiu valencià, per la qual cosa la taxa no estaria vigent fins a novembre de 2023.

L’impost oscil·la entre el 0,50 € diari per a estades en càmpings, hotels i cases rurals de fins a tres estreles i els 2 € d’hotels de quatre estreles, superior i luxe, és a dir els de cinc. Estableix, però, exempcions per a menors de setze anys, les persones amb discapacitat, els viatges de l’Imserso, els congressos científics o els esdeveniments esportius oficials.

La diputada socialista Trini Castelló ha celebrat l’aprovació d’un instrument “flexible, que assegura la cogovernança entre les administracions i el sector” i ha assegurat que “el document que es registra hui atén el context complex i canviant que ha deixat la pandèmia i, ara, la guerra a Ucraïna”.

“Tenim clar que la prioritat absoluta és la recuperació i, per això, hem introduït una moratòria d’un any en la seua aplicació des que s’aprove en Les Corts, així com exempcions fiscals per als viatges de l’Imserso, els congressos científics o esdeveniments esportius, les persones menors de 16 anys o les persones amb discapacitat”, ha afirmat.

La síndica de Compromís en Les Corts, Papi Robles, ha manifestat que “l’acord botànic sobre la taxa turística significa un esforç de generositat per totes les parts. Acordem partir de la base d’una taxa que fora municipal, voluntària, i que cada ajuntament poguera adaptar a la seua situació, i així ho hem fet. Perquè es tracta de donar aquest instrument als ajuntaments i que després siguen ells els qui decidisquen què fan”.

“Així, la taxa és una bona mesura, ja que donem l’oportunitat als municipis de tindre més recursos que podran invertir en ajudes a l’habitatge en barris tensionados pel turisme, però també a millorar els propis equipaments que usen els turistes i que repercutirà en més competitivitat. I és un nou exemple d’unitat i de diàleg del Botánic, de com trobar punts en comú i seguir l’exemple altres països d’Europa”.

Per part seua, el portaveu adjunt d’Unides Podem Esquerra Unida, Ferran Martínez, ha considerat que “parlem d’una eina regenerativa, una política verda que avança en la transformació, en fiscalitat mediambiental i ens acosta a les polítiques de les capitals europees més avantguardistes”.

Es tracta, ha agregat, “d’un mecanisme que entra en perfecta coherència amb el procés de transformació i recuperació que iniciem aquest 2022 i generarà recursos que permetran als municipis reparar les externalitats negatives que produeix el turisme, ens permetrà cuidar els nostres barris, les nostres ciutats, el nostre patrimoni cultural i fomentarà un turisme de qualitat i sostenible, alguna cosa que millorarà l’estada del turista i la pròpia oferta turística de la Comunitat”.

Ingressos

Els ingressos que s’obtinguen per aquest tribut indirecte propi es destinaran íntegrament a inversions i despeses vinculades a la promoció, impuls, protecció, foment i desenvolupament del turisme sostenible a la Comunitat Valenciana, segons assenyala el document.

La opinió d’HOSBEC

Mentrestant, els ciutadans i sectors empresarials “lluiten per superar una greu crisi econòmica” i Govern Valencià “fa encaix de bolillos per a quadrar una rebaixa generalitzada d’impostos. Hosbec considera que és un gran error haver perdut l’oportunitat de ser la seu de la Copa Amèrica”.

Els empresaris turístics no donem crèdit a l’entestament dels diputats del Botànic en Les Corts Valencianes, que “continuen amb la seua particular venjança contra tot el que faça olor de turisme i que volen materialitzar en forma d’un nou impost a les estades turístiques en el pitjor moment econòmic que està travessant l’economia valenciana, espanyola i mundial en dècades”.

No es pot explicar aquesta actitud de continuar amb la tramitació d’una taxa turística que “ningú vol i que ningú implantarà si no és des del punt de vista d’una elit acomodada que viu en un món irreal exempt de dificultats“.

“Mentre que els diputats de Compromís, Podemos i alguns del PSPV s’entretenen amb aquesta iniciativa, els ciutadans i els sectors empresarials lluitem per superar aquesta greu crisi econòmica en la qual ja estem immersos” ha indicat el president d’HOSBEC. “

“És si més no absurd i incomprensible que el Govern Valencià estiga fent encaix de boixets per a quadrar una rebaixa d’impostos i taxes i mentre aquests diputats perden el temps i els nostres diners entretenint-se a arruïnar la campanya turística”, asseguren des de HOSBEC.

Toni Mayor considera que “als pals que estan rebent els consumidors en forma d’inflació, cost de l’energia i increment de totes les seues despeses, no es pot sumar un nou pal en forma d’impost turístic“.

El sector turístic està molt preocupat a més pel pitjor moment triat pel Botànic per a anunciar un nou impost: a les portes de la primera Setmana Santa de normalitat, amb una guerra i una crisi econòmica galopant i amb una pandèmia que encara no ha acabat. “Ens hauríem d’estalviar la mala imatge que estem donant. Amb aqueix missatge d’impostos s’està generant una sensació que els turistes molesten i no són ben rebuts, tot el contrari a l’esperit d’Hospitalitat en el qual hem treballat durant els últims 7 anys juntament amb els responsables del turisme valencià” ha continuat Major.

ÚLTIMES NOTÍCIES