UGT denuncia la precarietat dels treballadors de l’112 i les ‘condicions extremes’ de la plantilla

Defensa que el passat 29 d’octubre, el dia de la dana, van donar “el màxim”: “Els que no van caure van ser els que atenien les tlefonades”

VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)

Els delegats sindicals d’UGT en l’adjudicatària del telèfon 112 a la Comunitat Valenciana han denunciat la precarietat dels treballadors i les “condicions extremes” i “delicada situació” de la plantilla i han advertit dels consegüents riscos per a la ciutadania en “moments crítics” per a la seua seguretat, vida i salut.

Els representants dels treballadors han argumentat, en un comunicat, que l’atenció del telèfon d’emergències “no pot ser gestionada amb criteris empresarials”, atès que els beneficis “haurien de estar destinats a la ciutadania, a un millor servici en tot tipus de catàstrofes previsibles i imprevisibles, en el dia a dia de l’emergències i a consolidar una plantilla especialitzada el baluard fonamental de la qual siga el servei i no generar benefici”.

En esta línia, han advertit que les vides “de moltes persones” que criden a l’112 en “situacions límit” estan “en mans d’una empresa que té al 60 per cent de la plantilla en precari, amb contractes parcials, sobrecàrrega de torns de treball, una càrrega i pressió laboral enorme o en una borsa de treball que suposa no tenir quadrants estables ni vacances amb por a demanar qualsevol dret laboral bàsic pel pseudodespido”.

Així, han lamentat que al llarg d’estos anys l’empresa “ha anat adoptant mesures encaminades a crear un ambient competitiu entre la plantilla, en el qual prevalen els resultats i el nombre de telefonades ateses per sobre de les persones”.

“Som un servici essencial que s’ha convertit en un negoci que adjudicar cada dos anys, prorrogable per dos més, a una empresa que augmenta el seu marge de beneficis empresarials fent més amb menys, menys gestors agafant més telefonades, la qual cosa suposa el desborde del servici davant de qualsevol eventualitat i una mala gestió de l’estrès i la salut mental de la plantilla i de les pròpies emergències”, han censurat.

Davant d’esta situació, els delegats sindicals han reclamat al conseller d’Emergències i Interior, Juan Carlos Valderrama, que el seu departament es faça responsable de la gestió del telèfon 112, així com que potencie la formació i especialització de la plantilla, gestione el servici “de forma eficient” i “cuidant a les persones que cuiden per a un servici més humà i eficaç”, amb una direcció que “prevalga la gestió de l’estrès i oferisca suport psicològic”, i que “s’allunye del conveni de Contact Center del tot inapropiat per a este tipus d’atenció tan sensible per a la societat”.

OFERIR “EL MILLOR SERVICI”

En este context, i després del pas de la dana del passat 29 d’octubre per la província de Valencia, han subratllat que aquesta catàstrofe ha evidenciat “el fonamental d’este servici i la necessitat d’enfortir-ho per a estar el millor preparats possibles i oferir el millor servici en matèria d’emergències”.

“S’ha parlat molt estos dies de les possibles fallades tècniques a l’hora de rebre trucades en l’112 aquell fatídic dia en el qual ens va colpejar la dana, es va parlar fins i tot de la caiguda del sistema. Però la realitat és que, amb tots les possibles fallades tècniques o no produïts pel volum de telefonades o la cobertura, els que no van caure van ser els companys que atenien estes telefonades”, argumenten.

Uns treballadors que, afigen, “seguien treballant i no sabien si els seus familiars estaven bé o no, no sabien si podrien tornar a casa, van intentar anar a torn o eixir de torn i van passar la nit en la carretera esperant ser rescatats”.

ÚLTIMES NOTÍCIES