Un equip del CSIC instal·la el primer sistema de ressonància magnètica portàtil i de baix cost d’Àfrica

VALÈNCIA, 25 (EUROPA PRESS)

Un grup de recerca de l’Institut d’Instrumentació per a Imatge Molecular (i3M), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb la Universitat de Ciència i Tecnologia de Mbarara (MUST) d’Uganda, està treballant actualment en l’engegada en el país subsaharià del primer sistema de ressonància magnètica portàtil i de baix cost d’Àfrica.

El dispositiu permetrà obtenir imatges cerebrals per a detectar hidrocefàlia en pacients pediàtrics. Alguns components del sistema, tals com l’imant, els gradients magnètics i les bobines de radiofreqüència, es van instal·lar prèviament, en el marc d’una col·laboració amb el Centre Mèdic de la Universitat de Leiden (LUMC) de Països Baixos, segons ha informat el CSIC en un comunicat.

Sobre este tema, l’investigador del CSIC en l’I3M Joseba Alonso ha explicat que el principal aspecte tècnic de la missió científica amb la Universitat de Ciència i Tecnologia de Mbarara (MUST) consistix a actualitzar el seu escàner amb electrònica i programari de control d’altes prestacions que han desenvolupat en codi obert.

Esta actualització constituïx un pas “crític” per a la generació d’imatges de qualitat diagnòstica i poder prendre les primeres imatges de pacients amb l’escàner. “En el moment en què hàgem estabilitzat l’acompliment del sistema, ho hàgem fet robust enfront de soroll electromagnètic, i hàgem format al seu personal per al maneig i manteniment, passarem a la fase d’assaig clínic”, ha assenyalat.

En este sentit, continua l’investigador, “l’aplicació de major impacte en este país africà és el produïx per l’acumulació excessiva de líquid cerebroespinal, fàcilment diagnosticable i tractable en zones econòmicament desenvolupades, però que afecta al 1% de la població de l’Àfrica subsahariana i el diagnòstic tardà de la qual provoca una taxa de mortalitat intolerable. Amb l’escàner desenvolupat per l’I3M (CSIC – UPV), MUST, i LUMC esperem contribuir a revertir esta situació”.

A més, este tipus d’escàners de ressonància magnètica serviran perquè els radiòlegs de les regions més pobres del planeta puguen tractar altres malalties neurològiques, com a ictus, hemorràgies o tumors, i musculoesquelètiques, que tenen una prevalença “molt alta hagut de, en gran mesura, al precari estat de les carreteres i a l’elevat nombre d’accidents de trànsit”.

El treball tècnic i la instal·lació de l’aparell a Uganda l’està coordinant Teresa Guallart-Naval, estudiant de doctorat en el grup Magnetic Resonance Imaging Laboratory (MRILab) de l’I3M, que en aquests moments es troba en la Universitat de Ciència i Tecnologia de Mbarara (MUST) d’Uganda treballant, braç a braç, amb el Dr. Johnes Obungoloch.

ESCÀNER AMB MILLORS PRESTACIONS

El sistema desenvolupat en el centre d’investigació valencià redueix considerablement el cost dels dispositius d’imatge per ressonància magnètica, passant del milió d’euros a uns 50.000. A més, és molt més lleuger, pesa únicament 250 quilos enfront dels milers dels dispositius actuals, destaquen.

La reducció del cost i el pes s’aconseguixen en passar d’un imant superconductor, com els quals s’utilitzen en els grans experiments de física de partícules, a un basat en una matriu d’uns 5.000 petits imants permanents com els quals hi ha en les neveres. Això permet muntar el sistema en un carret i tenir un escàner portàtil, que es pot utilitzar en els domicilis dels pacients, residències de majors, ambulatoris i petites clíniques, àrees de vigilància intensiva, emergències, quiròfans i vehicles mèdics.

Així mateix, la disminució del camp magnètic possibilita que el sistema desenvolupat per l’i3M siga compatible amb situacions en les quals la imatge per ressonància magnètica quedava automàticament descartada, com és l’ús en quiròfans o el cas de pacients amb marcapassos o tatuajes.el dispositiu usa tres patents generades per l’I3M i en la seua creació ha col·laborat la seua spin-off PhysioMRI Tech SL.

ÚLTIMES NOTÍCIES