L'incendi de Notre Dame seria "impossible" en la catedral de València

A la catedral de València no hi ha sostres de fusta, només una xicoteta dependència del segle XIX en la qual s'està treballant per a demolir-la.
Catedral de València | Europa Press

 

L'incendi que ha devastat la catedral de Notre Dame de París seria "impossible" en la catedral de València, ja que els sostres de la primera estan fets amb fusta, i en la de la capital valenciana hi ha una terrassa de rejoles sobre les voltes i compta a més amb un pla contra incendis.

 

Així ho ha assegurat als periodistes el canonge conservador del patrimoni artístic de la catedral metropolitana de València, Jaime Sancho Andreu, qui ha explicat que en el segle XVII l'arquebisbe de València Isidoro Aliaga va fer unes ordenances per a previndre els incendis i es va contemplar que a les esglésies les teulades no estigueren recolzades en bigues de fusta, sinó en tabics conillers i bards.

 

En la catedral de València, ha explicat, damunt de les voltes està el sostre de la terrassa i per això, un incendi com l'ocorregut a París "és impossible, no hi ha sostres de fusta, només una xicoteta dependència del segle XIX en la qual volem fer una demolició i estem en tràmits amb Patrimoni".

 

Segons ha explicat, durant la Guerra Civil van cremar en la catedral de València "l'única cosa que es podia cremar: la capella de Sant Pere, on hi havia un retaule de fusta lateral, tots els altres són de marbre".

 

També van cremar les sagristies, que tenien calaixos de fusta, i una zona on hi havia arxivadors, llibres i roba.

 

El canonge conservador ha assenyalat que la catedral de València té contractada una empresa de manteniment d'extintors i compta amb un pla de seguretat antiincendis que volen elevar a la Direcció General de Patrimoni perquè ho aproven.

 

A més, ha dit que el Museu de la Catedral de València és "ininflamable, és difícil que es creme un sol quadre" i en l'altar de la seu "també tenim bastant precaució".

 

No obstant això, recorda que fa "molts anys" es va produir un incendi en una capella de la catedral per unes espelmes que es van quedar enceses, fet que ara es porta "amb precaució".

 

També en 1940 es va cremar la capella major, retaules i bancs per un incendi que va ser provocat durant una representació per la baixada des de l'altura d'un colom que llançava focs d'artifici en representació de l'Esperit Sant i una bengala va cremar un banc.

 

Així mateix, durant juliol de 1936, es va cremar un retaule de fusta de la capella de Sant Pere, ha assenyalat per a afegir que incendis provocats espontàniament "no s'han produït perquè les normes de l'arquebisbe Aliaga van ser molt eficaces".

 

Finalment, ha explicat que a València estan dos de les espines de la Corona d'Espines de Jesús que s'han salvat d'incendis, una de les quals va ser enviada per Sant Lluís, Rei de França, al seu cosí Jaume I el conqueridor en una carta.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram