María Jesús, la dona que va morir després de celebrar un aniversari al Riff de València

Aquest dimecres, Benavides de Óbrigo, localitat d'on era natural María Jesús, acollia el seu soterrament.
Imatge de l'interior del Restaurant Riff de València | Wikipedia

 

María Jesús F., natural de Benavides de Óbrigo, a la província de Lleó, moria el passat diumenge després de resultar intoxicada mentre dinava dissabte al restaurant Riff de València.

 

Hui mateix, dimecres, aquesta localitat de Castella i Lleó acollia el soterrament de la dona, que feia més d'una dècada que vivia a València junt amb la seua família. El seu marit també era natural d'aquest municipi, que continua commocionat pels fets.

 

María Jesús, de 46 anys, va visitar dissabte el restaurant Riff de València per dur a terme una celebració, l'aniversari del seu marit. L'establiment, regentat pel xef Bernd H. Knöller, els va servir un menú degustació, que porta per nom "Riff", i que comptava amb una sèrie de plats i arrossos, dins els quals s'incorporaven diferents tipus de bolets. El menú, que ascendia a 130 euros si s'afegia el vi, va ser degustat tant per María Jesús, el seu marit i el seu fill, de 12 anys, com per part d'altres comensals del local aquell dissabte.

 

Després de l'agradable cita gastronòmica, van començar les complicacions. Maria Jesús i la seua família van començar a patir intensos símptomes d'intoxicació, amb vòmits i diarrees, des de la nit d'eixe mateix dia. El resultat va ser la mort de la dona, la matinada de diumenge. De moment queda en l'aire si la mort va ser per la mateixa intoxicació, o derivada del fet d'asfixiar-se en aspirar partícules del vòmit. Fins i tot, podria haver tingut alguna patologia prèvia, agreujada per la intoxicació.

 

Les mateixes reaccions de malestar i vòmits van acompanyar fins a set comensals que també s'havien donat cita al Riff aquell dissabte i havien optat pel menú degustació. En tots els casos, els símptomes van anar remetent amb el pas de les hores. Posteriorment, també s'ha conegut que fins a catorze persones que van menjar al local entre dimecres i divendres, també van patir símptomes lleus d'intoxicació.

 

Per part de la Conselleria de Sanitat i el centre d'Investigació de Salut Pública hi ha en marxa una investigació per tal d'aclarir els fets.

 

Entre les primeres hipòtesis, figurava que la intoxicació dels diferents comensals podria estar vinculada a la ingesta d'un bolet, la "colmenilla", caracteritzada per comptar amb unes substàncies tòxiques que precisen d'un procediment molt concret per a eliminar-les i fer-la apta per al consum.

 

Les toxines d'aquest bolet desapareixen si se li aplica calor. En aquest cas, si es fa ús d'aigua o altre líquid per a hidratar-les, cal desfer-se de l'aigua una vegada el procés està realitzat. També és recomanable netejar bé el bolet en tota la seua superfície i orificis.

 

Des de Conselleria es planteja que és molt difícil esbrinar encara el motiu concret de la mort de María Jesús i la intoxicació de la resta de comensals, ja que podria haver sigut altre ingredient el causant de tot. L'anàlisi de mostres i la resta de proves i estudis que està desenvolupant Salut Pública aportaran llum, s'espera, a les incògnites d'aquest cas.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!