Naixen a Bioparc València deu rates talp, que tenen "el secret de l'eterna joventut"

La rata talp nua és un rosegador de sang freda i calenta que es comporta com els insectes
Imatge de les rates talp nues nascudes a Bioparc | BIOPARC

Els rosegadors són espècies que, en general, tenen mala imatge però algunes d'elles no deixen de sorprendre'ns. És el cas de les conegudes com a rata talp nua o ratopín rasurat (Heterocephalus glaber) que hui són notícia perquè en Bioparc València ha nascut deu individus d'aquesta curiosa i interessant espècie.

Podem acostar-nos a elles en la zona que recrea la vida subterrània de la Sabana, on part de les galeries que les alberguen estan visibles al públic i, a través de metacrilats, podem observar-les en els seus túnels i estades que reprodueixen els seus hàbitats originals i permeten cobrir els requeriments biològics d'aquesta extraordinària espècie. Ací podem apreciar alguns dels seus trets morfològics més característics.

El més cridaner és la seua pell quasi lliure de pèl i "transparent" per mancar de capa aïllant de greix davall d'ella. Aquesta propietat fa que siguen termoconformadores, és a dir, que regulen la seua pròpia temperatura segons l'entorn en el qual es troben. Adaptades a la vida sota terra, poden ser de sang freda o calenta.

Aquests curiosos rosegadors són els únics mamífers amb un comportament eusocial, tret característic dels insectes, ja que, com ells, viuen en colònies que tenen generacions superposades i fan una organitzada divisió del treball i cura cooperativa de cries. Igualment només existeix una femella reproductora, la "reina", i d'un a tres mascles reproductors o "abellots".

La resta dels individus es divideixen entre "soldats" i "obrers". La resta de femelles són estèrils, perquè "la reina" inhibeix la seua capacitat reproductora i una part d'elles ingereix els excrements de la reina, que són rics en l'hormona sexual estradiol, la qual cosa els activa estar en manera de "criança" i exercir de cuidadores dels fills de la reina.

Ja eren conegudes la seua longevitat superior a altres rosegadors, fins a 30 anys, i la baixa presència de tumors; gràcies a un gen especial, el p16, que impedeix el creixement desordenat de les cèl·lules. També sabíem de la seua resistència a l'absència d'oxigen, si un cervell humà mor després d'1 minut sense oxigen, la rata talp nua aguanta fins als 18 minuts sense ell i arriba a les 5 hores amb nivells baixos d'oxigen.

El que ara sabem és que això és pel fet que aquest rosegador canvia el seu metabolisme a anaerobi i utilitza com a energia la fructosa tal com fan les plantes, en lloc de la glucosa. Aquests últims descobriments obrin vies d'investigació no solament per a incrementar la supervivència, sinó per a preservar el nostre cervell del mal i la degeneració produïda per malalties que causen dèficit d'oxigen en les neurones.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

"ÚLTIMA HORA: S'enfonsa un pis al carrer les Barques de València" "Els taxistes es concentren als carrers de València després de "setmanes de falses promeses""