L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha intensificat els treballs de neteja de les platges en una temporada marcada per l’acumulació de residus a la costa, conseqüència de les persistents pluges dels últims mesos, tal com ha informat la institució provincial en un comunicat.
El diputat de Medi Ambient, Avelino Mascarell, ha assenyalat que “des del servei de neteja de platges s’estan redoblant esforços per a minimitzar l’impacte dels temporals i garantir que l’arena estiga en les millors condicions possibles”. A més, ha anunciat que “el personal tècnic de l’àrea està treballant en la possibilitat de reforçar els treballs mitjançant empreses externes especialitzades”.
Enguany, el manteniment de les platges s’està presentant especialment dificultós, ja que les pluges de febrer i març han afectat zones que prèviament havien estat danyades per la dana d’octubre, amb els treballs de retirada de canyes ja en una fase final.
Detalls sobre la neteja
En total, 15 municipis participen en el servei de neteja de platges de la Diputació, incloent Puçol, El Puig de Santa Maria, la Pobla de Farnals i Gandia. Aquells que han patit l’acumulació de canyes a causa de la dana d’octubre de 2024 inclouen Sueca, Tavernes de la Valldigna, i Xeraco.
Els municipis afectats, com Sueca, Mareny de Barraquetes i Tavernes de la Valldigna, han estat inclosos en el RD 6/2024 com a zones amb danys significatius; la retirada de canyes ha sigut realitzada en gran part pel Ministeri per a la Transició Ecològica. La Diputació de València ha assumit els treballs en la resta de pobles que han viscut una acumulació de residus derivats de les inundacions.
Avelino Mascarell ha destacat que el servei de neteja inclou un cribratge en profunditat per a oxigenar, higienitzar i condicionar l’arena de les platges. “Este procés elimina impureses, però també pot fer que apareguen restes de canyes acumulades en les capes inferiors”.
El diputat ha indicat que “es tracta d’una tasca laboriosa, que requereix múltiples passades per garantir una neteja en profunditat”. Així, ha assegurat que “la millora de l’arena serà un procés progressiu que necessitarà temps, tot i que el nostre objectiu és completar-lo al més aviat possible”.
Durant la campanya d’estiu passada, la Diputació de València va iniciar un procés de renovació dels vehicles i maquinària del seu servei de neteja, adquirint una nova màquina rastrilladora i cinc tractors amb els seus corresponents accessoris. A més, la millora del servei de neteja de platges es tradueix també en condicions econòmiques més favorables per als ajuntaments adherits, ja que s’ha congelat un any més l’import de la taxa. Així, la Diputació cobreix el 93% de les despeses, mentre que els municipis només han de suportar el 7% del cost total de les operacions de neteja.