Cau una xarxa que actuava a València i esclavitzava persones per al cultiu de marihuana

En les dos operacions, han sigut detectats diferents grups criminals amb el mateix 'modus operandi'
Aspecte d'una de les zones on treballaven | Guàrdia Civil

 

La Guàrdia Civil ha alliberat a 21 persones d'origen xinés i vietnamita víctimes de tràfic d'éssers humans que estaven sent utilitzades per a delinquir. En l'operació s'han detingut a 20 homes i quatre dones, de 20 i 57 anys, a les províncies de València, Zamora, Jaén, Guadalajara i Madrid.

  

La recerca es va iniciar després de trobar una nau industrial en la localitat de Xiva, a València, en l'interior de la qual existia una plantació 'indoor' de marihuana de grans dimensions, procedint a la detenció de cinc persones, totes elles de nacionalitat xinesa.

  

Quatre d'aquests detinguts, sense documentació, residien les 24 hores del dia a l'interior de la nau en condicions molt precàries, desconeixent totalment l'idioma espanyol i que havien sigut captats al seu país d'origen, mitjançant la falsa promesa d'un treball digne a Europa, sent posteriorment traslladats a Espanya, amb escala en diversos països.

  

A totes aquestes víctimes trobades a l'interior de la nau, els havia sigut retirada la seua documentació pels integrants d'aquesta organització, al mateix temps que els prohibien eixir de la nau en cap concepte, facilitant-los periòdicament aliment i alguns utensilis d'higiene. Davant tots els indicis observats pels investigadors es va identificar als residents en la nau com a víctimes de tràfic d'éssers humans per a la seua explotació amb la finalitat de realitzar activitats delictives.

  

La Guàrdia Civil va posar en marxa les operacions Quincunce i V- Termal, les dos de gran complexitat i que es van estendre durant diversos mesos per diferents províncies espanyoles. En les dos operacions, han sigut detectats diferents grups criminals amb el mateix 'modus operandi', relacionats entre si i liderats per persones de nacionalitat Xina, conformant una organització criminal dedicada a l'explotació de persones per a realitzar cultius indoor de marihuana, fent-ho en naus allunyades de nuclis de població.

  

La Guàrdia Civil va procedir així al desmantellament de huit naus industrials, a València, Zamora, Orense, Jaén i Guadalajara. En les diferents naus industrials desmantellades, van ser alliberades víctimes que es trobaven en condicions d'esclavitud, les quals eren controlades per integrants de l'organització, i que es dedicaven al cultiu de grans quantitats de marihuana.

  

En l'operació, van ser confiscades més de 17.000 plantes de marihuana amb un pes total de 1.831 quilos preparats per al seu enviament a l'estranger, procedint-se a l'alliberament d'un total de 21 persones, de nacionalitats xinesa i vietnamita. En el mes de març, es va procedir així mateix a la detenció dels considerats com a líders de l'Organització, en la Comunitat Autònoma de Madrid, tots dos de nacionalitat xinesa, els quals mantenien el control de la part econòmica i l'operativa de les diferents naus. Una d'aquestes dos persones és un conegut empresari titular de diversos locals de venda d'articles xinesos, que al seu torn també actuava en la regularització de ciutadans xinesos a Europa.

  

En total s'han efectuat un total de 14 registres en diferents províncies espanyoles, un d'ells en un local de venda de productes de procedència xinesa, on va poder ser intervinguda diferent documentació que vindria a acreditar l'explotació de les diferents víctimes, trobant-se, en el transcurs del registre, una habitació que es trobava tancada amb un cadenat extern, on existien indicis evidents que podrien haver sigut allotjades algunes de les víctimes explotades per l'organització desmantellada.

  

Als 24 detinguts se'ls imputa diversos delictes de Tràfic d'Éssers humans, Contra la Salut Pública, Pertinença a Organització Criminal, Blanqueig de Capitals i Defraudació de Fluid Elèctric.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ATENCIÓ: La fiscalia demana 6 anys de presó a Paco Sanz després d'una de les majors estafes" "ATENCIÓ: Detingudes tres persones per robar més de 40 coloms de competició"