Els fallers critiquen falta de Policia i urinaris, errors en el servei de neteja i mala gestió en mobilitat

Les associacions entenen que no es pot fer responsable als fallers "dels actes incívics dels qui amb l'excusa de la festa fallera es comporten de forma impròpia"
Un dels carrers de València en Falles | Cedida

 

La Interagrupació de Falles, els delegats de sector, Federació de Falles d'Especial i la Federació de Falles de Primera han denunciat en un comunicat conjunt la falta de Policia i urinaris a la ciutat de València així com errors en el servei de neteja i mala gestió en mobilitat per part de l'Ajuntament, i recalquen que les falles "no són responsables de la mala educació i el comportament vandàlic de ningú". 

  

Així ho asseguren en un escrit, una vegada conclosa la setmana fallera i després de les "lamentables i desafortunades declaracions" de polítics, mitjans i agents socials, amb les quals consideren que el col·lectiu faller està sent sotmés a un "assetjament". 

  

Les associacions entenen que no es pot fer responsable als fallers "dels actes incívics dels qui amb l'excusa de la festa fallera es comporten de forma impròpia" i sostenen que és "evident" que les Forces de Seguretat de l'Estat "necessiten ser reforçats per a poder acudir allí on siga necessària la seua presència". En aquest sentit, expliquen que les comissions contracten "centenars" de vigilants privats però no poden assumir funcions que no són de la seua competència. 

  

"Sempre estarem en favor de qualsevol multa o sanció als qui no respecten la convivència, als qui utilitzen qualsevol artefacte pirotècnic fora d'horari, als qui s'orinen pels carrers o cometen qualsevol cosa", afegeixen. 

  

Sobre la neteja dels carrers, defensen que les comissions la duen a terme després de l'activitat diària perquè és la seua obligació i perquè "d'això i una possible sanció depén poder continuar fent festa". En aquesta línia, subratllen que han reclamat en les reunions del bàndol faller el servei municipal de neteja i posen l'accent que el que passa a partir de les 4.30 hores "no és responsabilitat del col·lectiu faller" i és "una evidència inqüestionable" que aquest servei "està fallant i molt". "La festa fallera deixa suficients beneficis a les arques públiques per a planificar una neteja de la ciutat en condicions", apunten.

  

En relació amb el 'botelló', indiquen que és un fenomen social que ocorre "tot l'any" i la seua localització coincidix amb les demarcacions falleres i la Policia Local té controlats 24 "punts negres" setmanals a fi de 2018. "Per això, no se'ns pot adjudicar la responsabilitat única del 'botelló'", insisteixen. Per a les organitzacions, "acabar amb els botellons incontrolats, és una responsabilitat de la nostra administració", destaquen.

  

Així mateix, fa referència als urinaris, ja que aporten dos per falla --portàtils o en els casals-- el que suposa uns 800 enfront dels 300 del consistori "sabent una estimació de visitants xifrada en un milió". "Novament veiem que necessitem una gestió concorde al volum de la festa" perquè "imatges com les vistes als nostres carrers i monuments històrics no pot succeir", apunten en al·lusió a les de persones orinant en edificis protegits. 

  

En aquesta línia, declaren que sempre estaran disposats a parlar però volen ser "lliures per a decidir sobre la festa" i sobre "quan i com volem un Congrés Faller; com i qui volem que jutgen les nostres falles" i rebutgen que ningú "busque un benefici polític o partidista a costa dels fallers". "La festa és i serà espai de convivència democràtica on caben tots, independentment del seu gènere, condició o ideologia", manifesten.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ATENCIÓ: Detenen un jove de 21 anys per agredir a la seua parella davant del seu fill" "MOLT FORT: Detingut per agredir al seu germà en una vara de metall"