Intervenen 20 milions de dosis de medicaments il·legals en la província de València

Els medicaments il·legals intervinguts podrien haver generat 80 milions d'euros de benefici en el mercat negre.
Imatge dels medicaments il·legals intervinguts | Policia Nacional

 

Agents de Policia Nacional han intervingut 20 milions de dosis de medicaments il·legals i han desarticulat l'organització criminal que els distribuïa. A més, han detingut a 10 persones per delictes contra la salut pública, organització criminal, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes, i han realitzat 12 registres en diferents localitats de la província de València. Els medicaments il·legals intervinguts podrien haver generat 80 milions d'euros de benefici en el mercat negre.

La investigació va començar amb la informació obtinguda gràcies al desenvolupament de dos operacions realitzades en 2016 i 2018 per la Policia Nacional. Els agents van prendre consciència de l'existència d'una organització criminal que actuava com una plataforma il·legal de distribució majorista de medicaments prohibits. Estes operacions van revelar informació sobre els proveïdors de les xarxes clandestines de distribució. No obstant, també van posar de manifest la dificultat de rastreig de l'origen dels medicaments prohibits intervinguts. En diversos casos, van observar enviaments de diners a una dona situada en la localitat d'Alginet, tot i que esta no presentava connexió aparent amb el món de la distribució il·legal de medicaments.

Després de diverses gestions i un control exhaustiu de la citada dona, així com dels seus contactes i relacions, els investigadors van comprovar que esta contactava amb diferents persones després de rebre sobres que, presumptament, contenien diners. A partir d'eixe moment, va començar la identificació de persones relacionades amb el món del fisioculturisme, altres dedicades a l'enviament de paqueteria comercial i, a més, van detectar la presència de diversos delinqüents ocasionals.

Només oferien els productes il·legals a coneguts que foren distribuïdors de grans quantitats

Els grups criminals dedicats al tràfic il·legal de medicaments prohibits solen disposar de pàgines web, o anuncis en xarxes socials, per a oferir el seu producte de forma oberta. No obstant, els investigats, com a majoristes que eren, únicament oferien els seus productes mitjançant “invitació”. No els oferien a ningú que no fóra conegut pels membres de l'organització i sense tindre acreditada una venda mínima. Ja que només proveïen a distribuïdors de grans quantitats, el mètode de pagament era sempre en efectiu.

A més, tant per als enviaments de medicaments com per a la recepció dels diners utilitzaven un mètode completament segur, que consistia en la utilització d'una empresa legal de paqueteria. El responsable de la franquícia d'esta empresa va resultar ser un membre més de l'organització. A través d'ell, els investigadors van conseguir arribar fins al cap de l'organització, que ja havia sigut detectat anys arrere pels agents com a “gran venedor”.

En una segona fase de la investigació els agents van determinar on se situava la plataforma il·legal de distribució, així com les tendes de nutrició, gimnasos i bars que utilitzaven els investigats per a contactar directament amb els possibles clients de l'organització. Així mateix, van descobrir que l'origen dels medicaments que emmagatzemaven, per a la seua posterior distribució a nivell nacional i internacional, radicava en països tan dispars com Mèxic, Xina, Portugal, Bulgària o Romania.

10 detinguts i 12 registres en la província de València

En la fase final de la investigació, els agents van localitzar una plantació de marihuana, composta per 120 plantes, per a abundar en els beneficis il·legals de l'organització. A més, van realitzar 12 registres domiciliaris en quatre partits judicials de la província de València i van detindre a 10 persones per delictes d'organització criminal, contra la salut pública (tràfic il·legal de medicaments falsos i tràfic de drogues), blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes.

Com a resultat dels registres practicats en les localitats valencianes d'Alginet (6), Albal (1), Alzira (1), Guadassuar (1), Benetússer (1), i en la ciutat de València (2), van intervindre 20 milions de dosis de medicaments il·legals en 300 presentacions diferents, que podrien haver generat un benefici de 80 milions d'euros en el mercat negre. A més, van localitzar 45.000 euros en efectiu, un revòlver amb munició, quatre vehicles, una motocicleta, nombrosa documentació i diferents dispositius electrònics.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ATENCIÓ: Estes són les 23 candidatures a l'Ajuntament de València" "ATENCIÓ: Detenen un home a València després de tornar a agredir a la parella i la filla"