Les tres estafes en línia més comunes en la Loteria de Nadal i com evitar-les

La Loteria de Nadal pot suposar una mala experiència per als qui són víctimes de les estafes que els ciberdelinqüents proveeixen aprofitant la fama d'aquest joc

La Loteria de Nadal genera molta il·lusió i aporta felicitat als afortunats que guanyen algun dels seus premis. No obstant això, també pot suposar una mala experiència per als qui són víctimes de les estafes que els ciberdelinqüents proveeixen aprofitant la fama d’aquest joc.

Els experts de Kaspersky assenyalen les formes d’estafa més comunes entorn de la Loteria de Nadal i comparteixen consells per a evitar caure en elles.

Amb l’arribada del Nadal, també torna a Espanya uns dels seus principals costums: la Loteria de Nadal. No són poques les persones que tots els anys tenen com a tradició comprar un o diversos dècims de loteria, habitualment per a compartir entre companys de treball, grups d’amics o familiars.

Llocs fraudulents

Les estafes més comunes es donen en la compra dels dècims de Loteria a través d’Internet. Moltes persones desitgen fer-se amb un número concret de la Loteria de Nadal i, en buscar-lo en línia, poden acabar en una web fraudulenta que els embene un bitllet que no existeix o és fals.

Recomanacions per a evitar ser víctimes d’aquest engany

  • No caure en preus massa barats o alts, ja que els dècims estan regulats per l’Estat i tenen un preu únic de 20 euros, sense rebaixes ni suplements.
  • Comprovar que el portal de venda al qual s’està accedint és una web legítima. Per a això, cal fixar-se en l’adreça web: els llocs fraudulents no comencen per https acompanyat d’un cadenat, que són els signes que ens asseguren que estem davant una web autenticada i certificada.
  • Guardar els mails de confirmació de compra. D’aquesta manera, si hem caigut en l’estafa, es podran presentar els correus com a prova en cas de denúncia o fins i tot de judici.
  • Utilitzar una solució de seguretat que impedisca que el nostre dispositiu entre en aquestes webs.

Phishing

El phishing és una de les formes de frau en línia més estesa. Es basa en l’enviament de missatges a través d’email o SMS, en el qual es mana un enllaç fraudulent per a comprar alguna loteria o bé per a directament “cobrar-la”.

El missatge que es rep captarà la curiositat de qui el reba, ja que, sovint, apareix el seu nom o direcció. En punxar en el link, es descarrega un malware o virus que s’introdueix en el dispositiu de la víctima.

D’aquesta manera, els experts de Kaspersky recomanen ignorar o eliminar el missatge sense ni tan sols obrir-lo, si pot ser. Una altra manera de protegir els nostres dispositius d’amenaces com el phishing, a més de comptar amb una solució que brinde protecció, és realitzar el pagament amb seguretat.

Es pot tramitar el pagament a través d’una targeta moneder en la qual introduïm únicament la quantitat de diners necessària per a protegir la resta dels nostres estalvis en cas d’estafa.

Frau en el cobrament de premis

En aquesta mena d’estafes s’utilitza la popularitat de premis com ‘El Gordo’ de Nadal per a fer creure a la víctima que és l’empresa oficial de Loteries i Apostes de l’Estat. En aquest cas, els estafadors envien un missatge informant la víctima que ha guanyat el premi i li ofereixen contactar amb un agent. El suposat agent sol·licita que emplene un formulari per a verificar la identitat de la víctima a través d’una còpia del passaport o DNI.

A continuació, normalment a través d’un altre e-mail, es donen diverses probabilitats per al cobrament: transferència bancària, obrir un compte nou en un banc desconegut o recollir els diners personalment en una localització llunyana. El frau ocorre quan, abans d’abonar el premi, se sol·licita un pagament i, una vegada fet, els estafadors desapareixen.

Els experts de Kaspersky aconsellen tindre molt en compte que aquests missatges quasi sempre formen part d’un frau pel qual, en general, el millor és ignorar-los o directament denunciar-los. Per a saber que aquests missatges són falsos, cal posar especial atenció al remitent:

  • Les organitzacions oficials no utilitzen serveis de correu gratuïts com Hotmail o Gmail, sinó que solen tindre un servidor propi.
  • Si encara hi ha dubtes de la veracitat del missatge, es poden utilitzar els motors de cerca per a verificar d’on ve.
  • Normalment hi haurà altres usuaris que hagen caigut en el parany i hagen decidit compartir el seu testimoniatge en Internet.
  • El més important és recordar que si no s’ha participat en cap sorteig, és impossible que ens toque.
  • Igualment, solucions de seguretat com a antivirus que ofereixen l’opció d’activar el “Pagament Segur”, eina que protegeix les operacions financeres de l’usuari quan visita la web d’un banc, sistemes de pagament i botigues en línia. Funciona en qualsevol pàgina en la qual es realitzen pagaments o s’introduïsquen els detalls de la seua targeta bancària.

“Els estafadors solen aprofitar-se de l’expectació que generen determinats esdeveniments, com el sorteig de la Loteria de Nadal, per a estafar i robar diners i credencials a les víctimes que cauen en els seus paranys. El phishing, les pàgines web fraudulentes i l’engany en els cobraments de premis són les formes més habituals d’engany entorn dels jocs d’atzar. Per això, és important protegir-se a través de solucions de seguretat i de la mateixa cautela, seguint els consells dels experts”, conclou Marc Rivero, Sènior Security Researcher de Kaspersky.

ÚLTIMES NOTÍCIES