Construeix un polèmic Jurassic Park a l’illa dels dracs de Komodo

 

 

Durant 2020, l’illa de Komodo va tancar les seues portes per a protegir els seus dracs del comerç il·legal d’espècies i del turisme massiu. Un any més tard la controvertida decisió del govern d’Indonèsia de seguir avant amb un projecte turístic de luxe al Parc Nacional de Komodo, sobrenomenat ja en xarxes socials com Jurassic Park, posa en dubte els seus esforços de protegir l’hàbitat d’aquesta espècie en perill d’extinció.

Actualment, existeixen uns 3.100 dracs de komodo en el món, més de la meitat a l’illa de Komodo, i la resta, repartits a l’illa de Rinca, declarada també Patrimoni Natural per la Unesco, Padar, Gili Motang i Nusa Kode. És curiós que siga a l’illa de Rinca on s’haja començat a construir el que serà un espai turístic premium la semblança del qual amb Jurassic Park és més que raonable.

 

La imatge de la polèmica

 

La imatge d’un drac de komodo enfront d’un camió d’obra va córrer com la pólvora fa uns mesos, gràcies al col·lectiu Save Komodo Now. El món sencer es feia una pregunta: realment aquest nou projecte no afectarà els dracs de komodo i al seu hàbitat?

El Director General de Conservació de la Naturalesa i Ecosistemes del Ministeri de Medi Ambient i Boscos d’Indonèsia, Wiratno, afirma que cap drac s’ha vist o veurà afectat per les obres. De facto, va assegurar que un equip del seu ministeri garantirà que se seguisquen els protocols de seguretat per a protegir els dracs.

No obstant això, els col·lectius conservacionistes creuen que aquest nou projecte de luxe canviarà l’hàbitat i els afectarà. I no sols això, sinó també perjudicarà les comunitats locals que viuen al parc nacional.

I no són els únics que han posat el crit en el cel, al setembre funcionaris de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) van dir en una conferència del Comité del Patrimoni Mundial que el projecte requeria una nova avaluació d’impacte ambiental sobre els problemes de pesca il·legal i el risc potencial per a l’hàbitat natural del drac de Komodo.

De moment poc se sap poc del projecte, només un vídeo ens avança el que podrà arribar a ser. Caldrà esperar per a veure-ho. Però les paraules de Wiratno, un alt funcionari del Ministeri de Medi Ambient d’Indonèsia, a Reuters, han sigut clares, “el projecte segueix avant perquè s’ha demostrat que no té cap impacte”.

ÚLTIMES NOTÍCIES