El nou CGPJ afronta com la seua tasca més urgent cobrir les vacants que acumulen el Suprem i els TSJ des del 2021

La cúpula judicial acumula 94 vacants, de les quals 25 corresponen a un TS saturat

MADRID, 25 (EUROPA PRESS)

El nou Consell General del Poder Judicial (CGPJ) tindrà entre les seues tasques més urgents la de cobrir les 25 vacants de magistrats que acumula el Tribunal Suprem (TS) –el que es traduïx en el 30% de la seua plantilla– i les 38 dels Tribunals Superiors de Justícia (TSJ) davant de la impossibilitat que arrossega des del 2021 l’òrgan de govern dels jutges de fer nomenaments amb el mandat caducat.

La llei encomana al CGPJ diverses funcions, des de la gestió de l’administració de justícia a la salvaguardia de la independència judicial, passant pel govern dels recursos humans, una comesa on destaca el seu poder per a realitzar nomenaments, alguns reglats i uns altres discrecionals, amb l’objectiu d’anar omplint els buits deixats en els diferents jutjats i tribunals per jutges i magistrats.

El CGPJ sortint, malgrat portar en funcions des del 4 de desembre del 2018 i que des de llavors ha perdut cinc vocals –dues per jubilació, dos per dimissió i una per defunció–, ha pogut seguir treballant, excepte pel que fa a efectuar nomenaments discrecionals en la cúpula judicial perquè la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) impulsada pel Govern i aprovada al març del 2021 prohibix que un Consell caducat faça aquestes designacions.

La modificació legal –ideada per Moncloa com a mesura de pressió sobre el PP perquè pactara la renovació del CGPJ– ha provocat que les vacants sorgides en els alts tribunals durant aquests tres anys s’hagen quedat sense cobrir.

Els seus efectes, en paraules del dimitit Carlos Lesmes, han sigut “devastadors”. A dia de hui, hi ha 94 places desertes, la majoria en els tribunals superiors de justícia, que expliquen fins a 38 vacants, al que se sumen altres 30 en audiències provincials i 1 a l’Audiència Nacional.

Especialment preocupant és la situació del TS, on ja hi ha 25 vacants, la qual cosa suposa quasi un 30% dels seus efectius. Les sales més perjudicades són les del Militar, el Social i la del Contenciós-Administratiu, sent aquestes dues últimes les sales que aglutinen la majoria de les reclamacions vinculades a les restriccions per la pandèmia de coronavirus.

ÚLTIMES NOTÍCIES