La Ruta Europea de Farmàcies Històriques i Jardins Medicinals, reconeguda pel Consell d’Europa

VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)

La ‘Ruta europea de les Farmàcies Històriques i Jardins Medicinals’ ha rebut la prestigiosa certificació d’Itinerari Cultural del Consell d’Europa, segons ha anunciat l’associació Aromas Itinerarium Salutis (AIS), que presidix la Universitat de València (UV).

El reconeixement ha sigut atorgat en conformitat amb els criteris de certificació de la Resolució CM/Res (2023)2 del Comité de Ministres del Consell d’Europa. La decisió va ser confirmada pel Consell Directiu de l’Acord Parcial Ampliat sobre els Itineraris Culturals (EPA) mitjançant procediment escrit el passat 27 de juny.

L’entrega oficial de la certificació es durà a terme durant la cerimònia organitzada pel Secretariat de l’EPA, que se celebrarà a Visegrád i Budapest (Hongria), durant el 13é Fòrum Consultiu Anual dels Itineraris Culturals del Consell d’Europa, del 25 al 27 de setembre.

La UV és la seu oficial perquè va ser el membre impulsor i fundacional de l’AIS, reconeguda pel Consell de Govern de la UV en 2021. Està presidida per la rectora de la UV, que delega a la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, i dirigida per la directora de Patrimoni de la UV, Marisa Vázquez de Ágredos.

La seua oficina de presidència, comité científic i comité tècnic compta amb representants d’entitats adherides en molts dels països que participen en este consorci internacional, en la gestió del qual també treballen des de la secretaria tècnica, Simona Tardi i Cristina Expósito de Vicente, alumnes de la UV en etapes predoctoral i postdoctoral, respectivament.

La ruta proposa un recorregut únic que unix llocs emblemàtics com farmàcies monàstiques, antigues farmàcies hospitalàries i laiques, biblioteques històriques i jardins botànics i medicinals. En estos llocs, la transmissió del coneixement i les pràctiques tradicionals relacionades amb l’ús terapèutic, higiènic, cosmètic, ritual, artístic i culinari de les plantes medicinals ha fomentat al llarg dels segles el diàleg intercultural i interreligiós. El Jardí Botànic de la UV forma part d’aquesta Ruta com a jardí medicinal.

Actualment, la Ruta de les Farmàcies Històriques i Jardins Medicinals està representada per 11 països europeus (Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Croàcia, Espanya, França, Hongria, Itàlia, Lituània, Portugal, Romania i Suïssa).

Treballa principalment en camps d’acció com ara promoure projectes d’investigació i desenvolupament al voltant de la salvaguarda, museïtzació i difusió d’aquest llegat d’origen mil·lenari; impulsar intercanvis culturals i educatius per a joves europeus, aprofitant marcs com el programa Erasmus+; documentar i divulgar pràctiques culturals i artístiques contemporànies que atresoren i perpetuen aquesta rica i ancestral herència; desenvolupar un model de turisme cultural sostenible, científic i immersiu, compromés amb la inclusió i l’accessibilitat universal; i aplicar tot l’anterior en el foment del desenvolupament humà sostenible.

TREBALL DE COL·LABORACIÓ

La certificació com a Ruta Cultural del Consell d’Europa confirma la importància i rellevància d’aquest projecte en el panorama cultural europeu i, al mateix temps, és el resultat de l'”excel·lent treball de col·laboració” i cooperació realitzat pels socis de la Xarxa Internacional Aromas Itinerarium Salutis (AIS).

Tant la presidenta Ester Alba com la directora Marisa Vázquez de Ágredos expressen el seu agraïment als membres de l’EPA per atorgar aquesta certificació, a l’Institut Europeu dels Itineraris Culturals (EICR) i a tots els que han contribuït a la fita d’este important reconeixement.

A més, entre el 24 i el 25 d’octubre les entitats espanyoles adherides a AIS es reuniran al Monestir de Santa María La Real d’Oseira (Ourense) per a una primera trobada destinada a la senyalització dels llocs que conformen aquesta ruta al nostre país, així com la seua pròxima obertura com a part de l’oferta de turisme cultural sostenible que es pot gaudir en l’actualitat.

A la trobada nacional, organitzada per AIS a Galícia, s’uniran representants del Ministeri d’Indústria i Turisme, TurEspanya, i Ministeri de Cultura. Paral·lelament, estos mateixos recorreguts nacionals s’estan treballant a Itàlia i Romania.

En tots els casos, estes rutes regionals i nacional davall el paraigua de la ‘Ruta europea de les Farmàcies Històriques i els Jardins Medicinals’ prioritzen diàlegs entre el món urbà i el rural, considerant zones d’interior en risc de despoblació, que a través de la revaloració del seu patrimoni cultural i natural relacionat amb la ‘matèria medica’ i l’arribada d’un turisme cultural a escala humana podrien recuperar teixit social i experimentar nous processos de desenvolupament local.

ÚLTIMES NOTÍCIES