Generalitat recalca que CHJ és l”única entitat’ amb l”obligació’ d’avisar del risc de desbordament

Afirma que “tots” els mails de CHJ el 29 d’octubre són “avisos de pluviometria” i “no alerten del risc real” al Barranc del Poyo

Critica afirmacions “inexactes i imprecises” de Marlaska i denuncia l'”apagada informativa” de la Confederació de “16.13 a 18.43 hores”

VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)

La Generalitat Valenciana ha recalcat que és la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) l'”única entitat” que té l'”obligació” i la “competència” d'”avisar del risc de desbordament dels barrancs”. Així, ha retret a l’entitat que “no pot limitar-se” a transmetre informació “via mail”, doncs, ha sostingut, “ha d’avaluar la situació de risc de desbordament d’un riu o barranc i aconsellar al comité de direcció les mesures de protecció que consideren”.

Igualment, ha sostingut que els diferents tipus de comunicació que va remetre la CHJ mitjançant el seu Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) durant la vesprada del 29 d’octubre es van referir a “dades sobre la intensitat de les pluges (obtinguts a partir dels pluviògrafs)”, així com a “dades de seguiment de cabals en rius, embassaments, barrancs, sistemes de regulació i zones inundables”.

“En este sentit, la CHJ té l’obligació d’informar al Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat sobre els increments rellevants de cabals que es produïsquen en els rius i barrancs de les seues respectives conques”, ha argumentat la Generalitat en un comunicat, remès després que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska assegurara este dijous que “en cap moment va haver-hi un buit informatiu” per part de la CHJ durant el dia en el qual es va deslligar la DANA que ha arrasat l’interior de la província de Valencia.

L’Administració autonòmica ha criticat que estes afirmacions contenen “referències inexactes i imprecises”, al mateix temps que ha remarcat que la CHJ forma part del Grup de Seguiment de Riscos del Comitè Assessor del CECOPI, “i per tant, a la seua funció informativa se suma la d’avaluar la situació de risc de desbordament en les conques fluvials i aconsellar al comité de direcció les mesures de protecció que consideren”.

Sobre este tema, ha precisat que en el Pla Especial Enfront del Risc d’inundacions de la Comunitat Valenciana s’assignen “de forma clara i precisa” a la CHJ les funcions de “proporcionar al CCE Autonòmic, a través dels respectius servicis SAIH, dades en temps real de les precipitacions que es produïsquen en la xarxa de pluviògrafs des del moment en què es declare la Preemergencia, especialment dels registres que superen els llindars de 40 l/m2 en 1 hora o 100 l/m2 en 12 hores, així com dels totals acumulats”.

La CHJ també és responsable d'”informar al CCE Autonòmic dels increments rellevants de cabals que es produïsquen en els rius i barrancs de les seues respectives conques” i de “recomanar a la Direcció del Pla l’activació de l’Alerta Hidrològica Emergència 0 als municipis de la conca afectada, davant de la possibilitat que es produïsquen inundacions en estes zones”.

A més, la Generalitat ha agregat, segons s’arreplega en este Pla, que, després de l’activació d’una alerta hidrològica, la CHJ té l'”obligació específica i exclusiva” de transmetre informació immediata sobre el risc de desbordament en les conques.

AEMET HA D'”ACONSELLAR SOBRE MESURES DE PROTECCIÓ”

D’altra banda, ha destacat que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) també forma part del Grup de Seguiment de Riscos del Comitè Assessor del CECOPI i “té la funció de transmetre informació via mail i d’avaluar situació de risc i aconsellar al comité de direcció les mesures de protecció que consideren”.

Segons s’establix en el Pla Especial Enfront del Risc d’inundacions de la Comunitat Valenciana, les actuacions de la de la Delegació Territorial d’Aemet consistixen a “comunicar al CCE Autonòmic qualsevol variació en la predicció meteorològica segons l’establit pel Pla Nacional de Predicció i Vigilància de Fenòmens Adversos (Meteoalerta), així com els fenòmens meteorològics adversos dels quals es tinga coneixement de la seua ocurrència”.

De la mateixa manera, ha d'”informar de l’ocurrència de precipitacions intenses o especialment persistents i indicar la possible evolució a molt curt termini, d’acord amb la informació disponible (RADAR, estacions automàtiques, SAIH, etc)”; “proporcionar les dades de la xarxa automàtica pròpia d’Aemet, així com de la seua xarxa de col·laboradors”, i , “a petició del CEE Autonòmic, ajustar la predicció a molt curt termini en una conca o zona de la qual es precise conèixer l’evolució”.

Així mateix, la Generalitat ha remarcat que el responsable de la Delegació Territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia “ha d’analitzar l’evolució meteorològica i proporcionar dades sobre Pluviometria en temps real i acumulat”.

“NOMÉS AVISOS DE PLUVIOMETRIA” DEL BARRANC DEL POYO

En referència al cas del Barranc del Poyo, la Generalitat ha denunciat que algunes informacions sobre l’enviament en la vesprada del 29 d’octubre per part de la CHJ de dos avisos de Protecció Civil, així com dels mails a Emergències són “imprecises, parcials i només tenen la intenció de confondre a l’opinió pública”.

En esta línia, ha apuntat que “tots” els avisos que mana la CHJ per mail a Emergències de la Generalitat són “avisos de pluviometria”. “És a dir, són simplement dades de les precipitacions que es produïxen en la xarxa de pluviògrafs des del moment en què es declara l’emergència, i per tant, no són, en cap concepte, avisos que alerten de risc real de desbordament”, ha detallat.

“I tot això, malgrat que la normativa establix que és la Confederació Hidrogràfica la que ha d’avisar dels cabals circulants pels rius i barrancs i alertar del risc de desbordament. També ha de presentar al Centre de Coordinació d’Emergències Generalitat aquelles dades que descriguen l’estat hidrològic i hidràulic i l’evolució esperada de les conques afectades”, ha continuat.

“PROFUND DESCONEIXEMENT DEL FUNCIONAMENT HIDRÀULIC”

En opinió de la Generalitat, resulta “del tot improcedent sostenir que, amb les dades d’un pluviòmetre situat a Xiva o en la rambla del Poyo en Riba-roja, el Centre d’Emergències havia d’haver suposat quant cabal anava a circular per la rambla del Poyo”.

“Plantejar o suggerir això, obeïx a un profund desconeixement del funcionament hidràulic d’una conca hidrogràfica, o a un intent de fer confondre a l’opinió pública en tractar de justificar i amagar el fet que durant dues hores i mèdia, la CHJ, entre les 16.13 i les 18.43 hores del 29 d’octubre, no informara a Emergències sobre l’evolució del cabal del barranc del Poyo, malgrat que l’avís del risc de desbordament era la seua obligació i forma de les seues funcions i competències”, ha censurat, alhora que ha retret a l’entitat esta “apagada informativa” en el qual “el cabal va passar de 28,7 m3/s a 1686 m3/s”.

La Generalitat ha subratllat que les pluges registrades en el pluviòmetre de Xiva van ser de 461 mm, unes precipitacions que “superen en més del doble les previsions realitzades per Aemet”. I, en este context, ha ressaltat que “la CHJ no va avisar en cap moment d’episodis de pluges superiors als 100 l/m2 acumulats en 12 hores, tal com exigix el Pla d’Emergències”.

Finalment, ha conclòs que “no és comprensible que en el moment de recepció de l’alerta de les 18.43h, la presidència de la CHJ juntament amb el seu equip tècnic, que estava reunida amb la resta d’organismes que componien el Cecopi, inclosa la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, no fera esment alguna al cabal del barranc del Poyo i les seues conseqüències desastroses”.

ÚLTIMES NOTÍCIES