Iustitia Europa ratifica en TSJCV la querella contra Mazón: ‘S’han de donar explicacions judicialment’

Sosté que va arribar al Cecopi “quan práticamente les ciutats ja estaven en un inici d’inundar-se”

VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)

Iustitia Europa ha ratificat este divendres al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) la querella interposada contra el president de la Generalitat, Carlos Mazón, en considerar “determinant” que la seua absència al Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) el 29 d’octubre va poder provocar que es donara l’avís d’alerta per la DANA “tard i malament”. Per tant, sosté que “s’han de donar explicacions judicialment”.

Així ho ha expressat en atenció a mitjans enfront del TSJCV el president de l’entitat, Luis María Pardo, qui ha subratllat que la seua organització ha ratificat esta querella pels delictes d’homicidi imprudent, lesions, omissió del deure socórrec i prevaricació omisiva.

“Entenem que l’absència de Mazón el dia dels fets, que va aparèixer quan pràcticament les ciutats ja estaven, si no inundades, en un inici d’inundació, ha pogut ser determinant per a no poder haver avisat a la població. S’estan, ara mateix, dilucidant responsabilitats polítiques, s’han de donar explicacions judicialment”, ha sostingut.

En este sentit, Luis María Pardo ha indicat que Iustitia Europa vol que siga el TSJCV “el que òbriga una investigació penal, investigue si hi ha indicis racionals de criminalitat i, si els hi haguera, inicie una instrucció penal contra el president i tots aquells que hagen sigut responsables en tota esta trista tragèdia”.

L’entitat ha interposat davant del TSJCV “exclusivament” la querella contra el president de la Generalitat, igual que ho han fet contra el president Pedro Sánchez; el ministre de Justícia, Fernando Grande-Marlaska i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera al Tribunal Suprem.

“Cadascun d’ells en el tribunal competent”, ha precisat, al que ha afegit que ha acudit al TSJCV perquè “en el cas de Mazón, el competent en ser aforat és este”. “En les altres querelles hem fet un incís en totes aquelles persones que siguen criminalment responsables”, ha destacat.

El president d’esta entitat creu que la querella “pot prosperar”. “Almenys, ha d’haver-hi una investigació penal per a comprovar i acreditar quin va ser la situació que es va produir en el Cecopi el 29 d’octubre, tant, d’una banda, pel president Mazón, com, per una altra, les conselleries, així com el que es va decidir allí i si la seua absència va determinar o no que es donara l’avís a la població civil tard i malament”, ha criticat.

“Per què es llança l’avís passades les huit i mitja? Es va llançar l’avís passades estes hores per l’absència del president Mazón? Per què no s’ho va dir Teresa Ribera? Per què Marlaska no va cridar?”, s’ha preguntat, i sosté que “tot això cal investigar-ho” en els diferents òrgans judicials.

Així mateix, el president de Iustitia Europa ha considerat que el fet que els querellats siguen aforats “en principi no complica” el procés judicial i que “confien” en els tribunals per a “investigar i decidir si hi ha indicis de criminalitat”.

“Per descomptat nosaltres hem intentat aportar un esquema dels fets, de com s’han produït, de les possibles responsabilitats que hi ha i dels delictes que els imputem, no només a Mazón, sinó també a Sánchez, Marlaska i Ribera”, ha indicido

RIBERA I LA UE: “MESURES POLÍTIQUES I PENALS”

Sobre el possible nomenament de Teresa Ribera com a vicepresidenta de la Comissió Europea per a la Transició Neta, Justa i Competitiva, ha apuntat que “serà el Parlament Europeu el que haja de decidir si una ministra que pot arribar a ser imputada en un procediment penal té la rellevància suficient per a ser comissària europea, precisament d’una matèria que li correspon, i que, com menys, políticament hi ha una responsabilitat claríssima”, ha considerat.

ÚLTIMES NOTÍCIES