Metges del Món advertixen que s’estan quedant fóra de l’escut social que les administracions han desplegat després de la dana
VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)
Metges del Món Comunitat Valenciana ha atès, en el que portem del 2024, a 1.008 persones migrants, a Valencia i Alacant, que han vist impedit o dificultat el seu accés a l’atenció sanitària i/o a tractaments per diferents tipus de barreres al dret a la salut.
Estes han sigut, sobretot, administratives, però també d’un altre tipus com a informatives, lingüístiques, culturals i econòmiques, advertix l’entitat en un comunicat.
En este sentit, recalquen que, per a moltes persones migrants, sobretot per a aquelles en situació de major vulnerabilitat social, pot resultar impossible empadronar-se, bé per no comptar amb un document identificatiu en vigor, o per viure amb lloguers informals, en zones d’infravivendes o directament per tractar-se de persones sense llar.
Per això, l’ús de l’empadronament per a certificar que la persona residix a Espanya i l’exigència de demostrar que esta residència és superior a tres mesos són els principals esculls registrats (672 casos).
Un altre tipus de limitacions registrades com a administratives han sigut embarassades als qui es denega l’atenció sanitària (10 casos), la impossibilitat d’aconseguir cita amb la treballadora social del centre de salut (54 casos), menors als quals es denega l’atenció sanitària (40 casos), retard en el tràmit administratiu de la targeta sanitària (20 casos), o sol·licitants d’asil amb barreres administratives d’accés (10 casos).
“Estem veient un cop més com per a les persones migrants les dificultats per a aconseguir la documentació es convertixen en el principal obstacle per a accedir als seus drets. Això també està succeint amb les poblacions afectades per la dana: les persones migrants que manquen de contracte de lloguer, que han perdut la seua documentació o que directament es trobaven en situació administrativa irregular es queden fora de les ajudes que les administracions públiques han desplegat a manera d’escut social”, assevera la presidenta de Metges del Món Comunitat Valenciana, Andrea Sixto.
“Els drets humans –prosseguix– no poden estar condicionats per la burocratització dels tràmits, inclòs el dret a la salut. D’altra banda, respecte als municipis afectats per la DANA, estem alerta davant del major agreujament a l’accés a la salut que suposa per a les persones migrants en situació de vulnerabilitat quant a problemes amb la documentació i el desplaçament als centres de salut”.
Respecte a un altre tipus de barreres, l’organització ha identificat 597 casos de barreres informatives (desconeixement de com accedir al Sistema Nacional de Salut, informació errònia o incompleta facilitada des del Sistema Nacional de Salut, etc), 145 casos de barreres lingüístiques (absència mecanisme de traducció), 68 casos de barreres culturals (absència de mediació intercultural, etc) i 45 casos de barreres econòmiques (accés a medicaments, facturació en urgències, etc).
“UNA PART MOLT XICOTETA DE LA REALITAT”
“Els casos que hem arreplegat –continua la portaveu– reflectixen solament una part molt xicoteta de la realitat de l’exclusió sanitària, perquè lamentablement no tenim accés a la majoria de les persones afectades. Amb el temps, ha anat creixent l’efecte dissuasiu i moltes d’elles assumeixen aquestes barreres des de la indefensió”.
“A més, el problema no acaba amb el reconeixement del dret a l’atenció sanitària. Com veiem, hi ha obstacles econòmics, culturals i d’accessibilitat que han de resoldre’s. L’exclusió sanitària té un impacte directe en la salut i els drets de les persones. La nostra sanitat ha de garantir que ningú quede arrere”, ha conclòs la presidenta de Metges del Món Comunitat Valenciana.