23.9 C
València
Dissabte, 14 juny, 2025

Celebrant la riquesa de la llengua àrab

El 18 de desembre de 1973, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’àrab com una llengua oficial de l’ONU. Aquest fet no només va reconéixer la importància de la llengua àrab en l’àmbit internacional, sinó que també va posar en relleu la seua influència en moltes altres llengües, incloent-hi el valencià. Cada any, el 18 de desembre, celebrem el Dia Mundial de la Llengua Àrab, una oportunitat per reflexionar sobre la seua contribució a la cultura universal i la diversitat lingüística.

En valencià, molts mots tenen arrels àrabs, com ara “alcalde”, “àlgebra” i “alcohol”. Aquests termes no només enriqueixen el nostre vocabulari, sinó que també ens recorden la història compartida i les interaccions culturals que han modelat la nostra llengua.

- Advertisement -Telegram València Diari

Per exemple, la paraula “almadrava” ens transporta a les tècniques de pesca tradicionals, mentre que “almàssera” ens parla de la producció d’oli, una activitat essencial en la nostra gastronomia.

La influència àrab també es reflecteix en la nostra arquitectura i urbanisme. Termes com “alqueria” i “raval” ens recorden les estructures i barris que encara avui formen part del nostre paisatge. Aquestes paraules són testimonis vius de la convivència i l’intercanvi cultural que han enriquit la nostra societat al llarg dels segles.

A més, paraules com “arròs” i “taronja” ens connecten directament amb la cuina mediterrània, on aquests ingredients són fonamentals. La paraula “fideu” ens porta a pensar en plats tradicionals com la fideuà, que és un exemple perfecte de com les influències àrabs han deixat una empremta duradora en la nostra gastronomia.

La llengua àrab també ha aportat termes relacionats amb la vida quotidiana i la cultura popular. Paraules com “badiu” i “atzucac” ens parlen de la vida als pobles i ciutats, mentre que “xarxa” ens recorda la importància de les connexions i les relacions en la nostra societat moderna.

En el camp de la ciència i la tecnologia, mots com “àlgebra” i “alcohol” són exemples de com la saviesa àrab ha contribuït al progrés humà. L’àlgebra, desenvolupada pels matemàtics àrabs, és una eina fonamental en moltes disciplines científiques, mentre que l’alcohol, descobert pels alquimistes àrabs, té múltiples aplicacions en la medicina i la indústria.

La llengua àrab també ha influït en la nostra manera de pensar i expressar-nos. Paraules com “califa” i “catifa” ens transporten a un món de contes i llegendes, on la imaginació i la creativitat són protagonistes. Aquestes paraules ens recorden que la llengua és una porta oberta a altres cultures i formes de veure el món.

La celebració del Dia Mundial de la Llengua Àrab és una oportunitat per reconéixer i valorar la riquesa que aquesta llengua ha aportat a la nostra cultura. És un recordatori de la importància de la diversitat lingüística i de com les llengües ens connecten i ens enriqueixen mútuament.

Així doncs, cada 18 de desembre, celebrem no només la llengua àrab, sinó també la nostra pròpia història i identitat, que han estat modelades per les influències de moltes cultures diferents. És un dia per recordar que, en la diversitat, trobem la nostra força i la nostra riquesa.

Últimes notícies

Diana Morant destaca la ferma resposta del PSOE davant el cas Koldo i la corrupció interna

La ministra Diana Morant defén l'actuació contundent del PSOE després de la dimissió de Santos Cerdán pel cas Koldo, reafirmant la lluita contra la corrupció interna.

Detinguts tres jóvens a València després de brutal agressió per a robar mòbil i difondre imatges íntimes

Tres jóvens, un d'ells menor, van ser detinguts a València per agredir brutalment a un altre jove per a robar-li el mòbil, amb el qual van realitzar pagaments fraudulents i van difondre imatges íntimes en xarxes socials.

Pedro Martínez, a un triomf d’igualar a Miki Vukovic com a entrenador amb més victòries a València Basket

Pedro Martínez està a només una victòria d'aconseguir les 143 triomfs de Miki Vukovic, consolidant-se com un dels entrenadors més exitosos en la història de València Basket.

La nova PAU en la Comunitat Valenciana registra un 95,68% d’aprovats, amb una notable baixada respecte a l’any passat

La convocatòria ordinària de la PAU 2025 en la Comunitat Valenciana reflectix un 95,68% d'aprovats, una caiguda de 2,64 punts respecte a 2024. La nota mitjana també baixa, situant-se en 6,39, i destaca la distribució de resultats per universitats i centres educatius.

Iago Sánchez, l’alacantí amb la millor nota a la PAU valenciana, opta per Disseny de Moda a Madrid

Iago Sánchez Jüttner, del col·legi Sant Albert Magne a Alacant, aconseguix la millor nota de la PAU en la Comunitat Valenciana amb un 9,90 i triarà estudiar Disseny de Moda a Madrid.

Vox exigix la dimissió immediata de Pedro Sánchez i la convocatòria d’eleccions després del cas Koldo

El diputat de Vox en Les Corts Valencianes, Jesús Albiol, acusa a Pedro Sánchez de liderar una màfia corrupta i demana la seua dimissió immediata i eleccions després de revelacions del cas Koldo.

Iago Sánchez, l’estudiant alacantí amb millor nota a la PAU a València, inicia la seua carrera en Disseny de Moda a Madrid

Iago Sánchez Jüttner, alumne del Col·legi Sant Albert Magne a Alacant, obté la màxima qualificació a la PAU en la Comunitat Valenciana i començarà els seus estudis en Disseny de Moda a Madrid.

Mazón recorda que Sánchez va afirmar que davant la corrupció demanar perdó no és suficient

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, recorda que el president Pedro Sánchez va dir fa anys que demanar perdó no prou en casos de corrupció, en al·lusió al cas Koldo.