Els treballadors de la Generalitat no hauran d’acudir al seu lloc de treball en cas d’estar activa una alerta roja

Mazón valora el protocol elaborat per Funció Pública: “Ens ha d’ajudar a anar millorant cada dia la normativa de seguretat”

VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)

La Direcció general de Funció Pública ha elaborat un protocol amb mesures “precises i coordinades” amb la finalitat de proporcionar instruccions als treballadors de l’Administració de la Generalitat amb “la major anticipació possible”, i que establix que en cas d’activar-se una alerta roja no hauran d’acudir al seu lloc de treball i es prestarà servici en modalitat no presencial “si es disposa dels mitjans necessaris” i sempre que “siga possible”.

D’esta manera ho arreplega el ‘Protocol d’actuació en cas d’emergències exteriors per al personal de l’administració de la Generalitat’, desenvolupat després que la Inspecció de Treball, en la seua ronda de sol·licitud d’informació a empreses per a revisar les seues comunicacions als treballadors amb motiu de les alertes generades per la dana del 29 d’octubre, realitzara un requeriment a la Direcció general de Funció Pública perquè treballara en un protocol per a “donar instruccions davant de les alertes roges”.

En este sentit, ha desenvolupat un document amb mesures “precises i coordinades”, en col·laboració amb sindicats i l’Invassat, per a poder donar instruccions als treballadors públics amb “la major anticipació possible”, han recalcat a Europa Press fonts de la Conselleria de Justícia i Administració Pública.

A més, han posat en valor que, des “del primer moment”, els sindicats “han agraït el treball realitzat” i “han destacat el seu proactividad i rapidesa a vetlar per la salut i seguretat dels treballadors en un moment tan delicat com el generat per la dana”.

ACTUACIONS ESPECÍFIQUES SEGONS NIVELL DE RISC

En concret, este protocol establix una sèrie d’actuacions específiques segons nivell de risc (groc, taronja i roig). En el primer cas, estipula que els treballadors hauran d’acudir o romandre en el centre de treball “de la forma habitual” i realitzaran “un seguiment de l’evolució de l’alerta per a l’adopció de les mesures que si escau corresponga”.

En cas d’alerta taronja, a més de les corresponents al groc, les direccions territorials o els responsables de centre a nivell local “valoraran i, si escau, podran acordar un possible avançament de l’horari d’eixida del personal, fins i tot podent-se determinar el tancament preventiu del o els centres de treball”. A més, s’establix que, si persistix l’alerta, el personal “haurà de portar-se al seu domicili l’ordinador portàtil i els mitjans tecnològics que li permeten teletreballar”.

En cas d’alerta roja, “sempre que per l’òrgan competent en matèria de protecció civil i d’emergències no es dispose el tancament de centres o la suspensió d’activitats”, les sotssecretaries o òrgans competents en matèria de personal en els servicis centrals o les direccions territorials o responsables de centre a nivell local “podran determinar de forma preventiva el tancament del centre durant el període que estime necessari amb motiu de l’alerta”.

NO ACUDIR Al CENTRE DE TREBALL

En cas que l’emissió de l’alerta es conega abans de la finalització de la jornada de treball, el protocol arreplega que el personal “podrà abandonar el centre i, excepte causa justificada, si disposa d’ell, haurà de portar-se obligatòriament al seu domicili el seu ordinador portàtil o el mitjà tecnològic que corresponga, amb la finalitat de teletreballar durant el temps afectat”.

Per contra, si s’ha determinat el tancament del centre o la suspensió d’activitats o s’haguera emès l’alerta fóra de l’horari laboral per haver finalitzat o no haver-se iniciat la jornada de treball, s’establix que el personal “no acudirà al seu lloc de treball i haurà de prestar serveis en modalitat no presencial si disposa dels mitjans necessaris per a això i siga possible”.

Mentre, en els centres en els quals es presten servicis a torns, quan el servici que “tinga caràcter essencial i resulte imprescindible”, si un torn no pot incorporar-se per impossibilitat d’accés, “se sol·licitarà a la plantilla que continue donant el servici fins que la situació s’estabilitze i puga acudir el relleu”.

En tot cas, el protocol indica que se seguiran “les instruccions que puguen dictar les autoritats responsables de l’emergència o de protecció civil en l’exterior del centre de treball i en els desplaçaments que hagen de realitzar-se”. I agrega que el personal “té dret a interrompre la seua activitat i abandonar el lloc de treball si percep un risc greu i imminent, conforme a l’article 21 de la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals, sense que l’exercici d’este dret puga ser obstaculitzat”.

MARQUE D’ACTUACIÓ

L’objectiu del protocol és establir un marc d’actuació en cas d’emergències exteriors, així com “vetlar per la seguretat i salut laboral” conforme a la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i a les instruccions de les autoritats competents en emergències i protecció civil.

La norma s’aplica a tot el personal de la Generalitat i s’activarà davant de “situacions d’emergència exterior deguda a fenòmens meteorològics adversos susceptibles d’avís per part de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) o a un altre tipus de risc que la seua alerta siga emesa per les autoritats competents en matèria de protecció civil”.

Declarada l’alerta, la seua efectivitat “s’estendrà tant al personal el centre del qual de treball o el seu domicili radique en una zona afectada” per la mateixa “com al que no es trobe en dites suposades però haja de travessar una zona afectada per a desplaçar-se des del seu domicili al seu centre de treball o viceversa, o haja de realitzar algun desplaçament per raó de treball”.

Quant a les obligacions del personal, s’establix que haurà de “complir les instruccions i recomanacions que es dicten tant per les autoritats competents com pels òrgans, unitats administratives o responsables dels centres de treball”, així com “tenir el mòbil disponible i mantenir-se activament informat sobre la situació i evolució de l’alerta i de qualsevol de les mesures adoptades a través de mitjans de comunicació i canals oficials”.

“ANAR MILLORANT CADA DIA”

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, preguntat per este protocol en declaracions als mitjans aquest dijous a Alacant, ha assegurat que el document reflecteix la voluntat del Consell de “reaccionar ràpidament” i “tractar de millorar totes estes qüestions” després de la dana del 29 d’octubre.

“El que ens ha de fer és ajudar a anar millorant cada dia la normativa de seguretat, perquè és fonamental, i fer-ho de manera proactiva, amb diàleg amb els sindicats i les forces socials. I això és el que estem fent”, ha afirmat.

El cap del Consell ha agraït “les aportacions” de la Inspecció de Treball i ha destacat que, després del seu requeriment, des de la Generalitat es van posar “ràpidament en marxa per a millorar”. “Això ho entenem com a elements de millora permanents sobre la base dels consells i a les prevencions que se’ns poden donar”, ha asseverat.

Mazón ha posat l’accent que aquest protocol “ja queda de permanent aplicació” i ha lloat “l’esforç de tots per anar millorant cada dia”. “Sempre agraïm les aportacions que es poden fer, perquè el que volem és seguir millorant cada dia més, en més i millors mesures per a tots”, ha agregat.

Preguntat per si la Generalitat instarà a altres administracions a aplicar este protocol, ha afirmat que este document és ara una “referència”, per la qual cosa “lògicament” es facilitarà “per a aquell que ho vulga aprofitar”. “I si hi ha elements que puguen ser aprofitats per la resta d’administracions, fenomenal, estem a la seua disposició”, ha saludat.

ÚLTIMES NOTÍCIES