Els afectats per la dana ja han rebut 8.200 ‘tones de solidaritat’ arribada d’Espanya i altres països

Unes 2.000 tones s’han lliurat a Paiporta, el municipi més perjudicat

VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)

La Generalitat ja ha lliurat 8.200 tones de material solidari a les famílies afectades per la dana a la província per Valencia, una ajuda que ha arribat tant de tota Espanya com d’altres països. Des del passat 29 d’octubre s’han recepcionat 18.000 tones de material, del que cada dia es repartixen una mèdia de cent palets a 30 municipis.

Així ho ha traslladat el president, Carlos Mazón, després d’una visita al centre logístic habilitat a Fira València, des d’on la Generalitat distribuïx aliments, begudes, productes d’higiene i neteja a les zones afectades. Un recorregut que ha realitzat acompanyat de la vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, i mitjans gràfics.

Fins ara, la Generalitat ja ha repartit més de 8,2 milions de quilos d’ajuda per a les famílies afectades, una labor que realitza “des del minut un”, canalitzant la solidaritat que arriba des de tots els punts d’Espanya i altres països.

Estos recursos han aconseguit grans volums, amb 800 camions i 18.000 tones de material fins al moment. El 70% es va rebre en les primeres setmanes i es va gestionar en 13 centres logístics per a emmagatzemar-ho, classificar-ho i distribuir-ho.

Perquè els recursos arriben a tots els que ho necessiten, s’han emmagatzemat i s’arrepleguen prèviament les necessitats de cada municipi afectat en col·laboració amb els ajuntaments. Després s’envia el material perquè la Unitat Militar d’Emergències (UME) ho lliure en la destinació.

En el centre logístic es classifica la mercaderia rebuda i s’embutxaca per al lliurament individualitzat a famílies i persones afectades. Esta coordinació i organització del material ha permès a la Generalitat ordenar el gran volum de material rebut i ajudar als municipis a gestionar-ho “fins i tot en moments en els quals s’han vist desbordats”.

QUASI LA MEITAT DEL MATERIAL EN FIRA VALÈNCIA

Dels tres centres logístics que té actualment la Generalitat –els altres dos estan situats entre Picassent i Almussafes i a Alberic–, Fira València conté el 46% del material donat, unes 6.000 tones. A Alberic s’emmagatzema el 26% de tot el material (3.300 tones), a Almussafes el 15% (2.000 tones) i a Picassent el 13% (1.600 tones).

Entre el material emmagatzemat a Fira València, la majoria de palets contenen aigua, productes d’higiene, equips de protecció individual, articles de neteja i roba o mantes.

Respecte als municipis beneficiaris del material ja lliurat, un total de 8.297 palets, Paiporta sobreix amb quasi 2.000 palets, per davant de Catarroja (813), les pedanies afectades en el sud de València (673), Algemesí (644), Sedaví (587) o Alfafar (558).

Després del recorregut, Mazón ha agraït de nou les “nombroses mostres de solidaritat que ens arriben des de fora i dins de la Comunitat Valenciana” per part de la societat civil, empreses i entitats. “La solidaritat no només ha sigut i és un sentiment, no només ha sigut i és ànima, també són nombres i espai”, ha asseverat.

Com a balanç, Mazón ha afirmat que és un material necessari per a ajudar a suportar “unes condicions que ningú va a oblidar en cap moment”. “Jo el segon dia vaig estar ja a Paiporta veient el primer centre de distribució d’aliments i tot això ha anat evolucionant, però seguix –ha declarat–. La solidaritat seguix i la mobilització seguix”.

També ha destacat el treball de logística i planificació de la Conselleria de Servicis Socials: “És un orgull veure esta capacitat de mobilització que ens ha servit de motivació per a no deixar de treballar des del minut zero” perquè tots els damnificats puguen cobrir les seues necessitats bàsiques.

RECUPERACIÓ DEL “PASSAT DELS NOSTRES POBLES”

Paral·lelament, Fira València s’ha habilitat com a centre de recuperació i restauració d’arxius municipals a través de l’IVCR+i, dependent de la Conselleria de Cultura. “Estem treballant per recuperar aquests documents per a protegir la nostra cultura i no perdre el nostre passat i la història dels nostres pobles, que no la podem perdre”, ha manifestat el cap del Consell.

Segons ha explicat, este treball “d’orfebreria minuciosa” se centra a eixugar i llevar el fang a “arxius espectaculars”, un material que va “des del registre d’arroceros fins al record de les noces de molta gent, el padró o elements culturals dels nostres pobles”.

Es rehabiliten els arxius municipals d’Aldaia, Catarroja, Paiporta, Alfafar i Massanassa; els arxius parroquials de Picanya, Sedaví i Catarroja, els llibres de la biblioteca d’Algemesí i els arxius judicials de Catarroja i L’Alcúdia.

En esta labor col·laboren l’Arxiu del Regne de València i el Ministeri de Cultura i, de forma voluntària, els Arxivers Valencians, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, la Universitat de Granada, l’Ajuntament de València i voluntaris independents.

ÚLTIMES NOTÍCIES