Les famílies exigixen més recursos econòmics i humans i demanaran reunir-se amb Rovira perquè “no es lleve el focus” de l’educació
VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)
Mares i pares d’alumnes de la localitat valenciana de Paiporta, a la ‘zona zero’ de la dana, alerten de la situació en la qual es troben els escolars, que estan “rebent menys hores lectives”, patixen “mancances” en atenció a la diversitat i no disposen de servicis bàsics, com el de menjador o extraescolars per a la conciliació a les vesprades. “La desigualtat s’està cronificant”.
Així ho han exposat hui representants de les AMPA de tres centres educatius –els CEIP Rosa Serrano, L’Horta i Lluís Vives– durant la protesta que han dut a terme davant de la seu a València de la Conselleria d’Educació.
La principal reivindicació comuna dels tres col·legis és que els xiquets i xiquetes “estan fent menys hores lectives, en alguns casos quasi la meitat, la qual cosa va en detriment de la seua formació”, explica a Europa Press la vicepresidenta i tresorera de l’AMPA del CEIP Rosa Serrano, Gloria Fos.
L’alumnat d’este centre es troba desplaçat –igual que el del CEIP L’Horta– i “no té data de tornada”, ha lamentat esta portaveu, que apunta que els treballs per a poder tornar a la població van “molt lents”. “No veiem avanços”, ha insistit Fos, que reconeix que esta situació provoca “descoratjament” en el col·lectiu.
Altres problemes que denuncia en el seu centre és que els xiquets “perden 35 minuts de classe” pel desplaçament amb autobús o que “han de menjar a les aules i, en el cas de tindre alguna intolerància, esperar fins a les 15.30 a ser retornats a sa casa o que els seus familiars els arrepleguen per a poder dinar”.
Per la seua banda, en el CEIP L’Horta lamenten que hi ha alumnes reubicats de diferents classes agrupats en un mateix espai “amb xiquets que se senten al terra”. “Es va prometre que al gener estarien en aules prefabricades però no s’ha fet i no hi ha expectativa ni garantia que es vaja a complir”, retrauen.
Quant al Lluís Vives, que sí que ha obert a Paiporta, els menors no compten amb servici de menjador. Tampoc aquells alumnes becats les necessitats dels quals “no estan sent cobertes”. Per açò, els progenitors demanen que es copie el model del xec de menjador que la Generalitat va habilitar en la pandèmia.
A més, reclamen que les obres de reparació “no se solapen” amb l’horari lectiu, perquè “trauen els xiquets una hora abans”. “Este col·legi no està condicions d’obrir i s’ha obert”, comenten des de les AMPA, que advertixen del “risc” que suposa.
PROBLEMES “NO MENORS”
Les associacions de mares i pares reclamen a l’administració educativa que es destinen “més recursos econòmics i humans” i recorden al conseller d’Educació, José Antonio Rovira, que estos problemes “no són menors”.
Per això, avancen que van a sol·licitar una reunió amb el titular d’Educació del Consell –tal com se’ls ha suggerit després de ser rebuts per dos representants de la Conselleria– i, d’altra banda, continuaran amb la mobilitzacions intentant sumar altres municipis perquè “no es lleve el focus de l’educació” després de la catàstrofe.
Per part seua, des de la Conselleria d’Educació han assenyalat que responsables de la Secretària Autonòmica d’Educació –Subdirecció de coordinació i Inspecció Educativa– han rebut a representants de les AMPA de centres educatius de Paiporta per a “escoltar les seues reivindicacions i respondre als dubtes generats per la reubicació d’alumnat després de la riuada”.
Se’ls ha emplaçat a sol·licitar una reunió formal amb el secretari autonòmic d’Educació per a poder abordar les diferents consultes i se’ls ha traslladat que “s’està treballant en la millora d’algunes qüestions relacionades amb el transport per a donar resposta dins de la situació excepcional”.
Així mateix s’ha posat de manifest que “l’alumnat desplaçat té menjador i transport”, així com docents extra i s’ha insistit que des de la Conselleria “s’estan posant tots els mitjans a l’abast per a garantir que cada alumne puga aconseguir els objectius del curs”.