Crida a donar al Museu de Belles arts “l’atenció que mereix” i al fet que la seua titularitat estatal siga “circumstancial”
VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)
El conseller de Cultura, José Antonio Rovira, ha anunciat que l’Institut Valencià de Cultura (IVC) es “reformularà” perquè “la música, l’audiovisual i el conjunt de les arts escèniques compten amb els recursos necessaris per a créixer en maduresa, múscul i solidesa empresarial”.
“Anem a reformular l’IVC perquè es convertisca en l’institut valencià de les nostres indústries culturals”, ha manifestat en el ple de Les Corts, en resposta a una pregunta del PSPV sobre la situació del sector cultural.
Rovira ha explicat que este procés es duu a terme junt amb l’Institut Valencià de Investigacions Econòmiques (Ivie) mitjançant un “diagnòstic adequat” de la situació del sector, tenint en compte el seu impacte i comptant amb “una adequada inversió”.
A més, ha posat l’accent que esta inversió serà “en tota la Comunitat Valenciana”, com al seu juí no va fer l’anterior govern del Botànic que “destinava la major part a València, alguna cosa a Castelló i res a Alacant”.
És una cosa que ha emmarcat en la “nova perspectiva de la cultura” de l’actual Consell, ja que ha reiterat que busquen acabar amb la idea que “sense subvencions el sector corre seriosament el perill de desaparèixer”.
“Necessitem que el sector públic instrumental reformule l’activitat perquè els recursos públics tendisquen cap a la maduresa i l’estímul de la creativitat”, ha desgranat.
AJUDES PER LA DANA
Respecte a les ajudes habilitades per als sectors culturals afectats per la dana que va arrasar la província de Valencia el 29 d’octubre, Rovira ha ressaltat que les de la Generalitat “tripliquen a les del Ministeri” de Cultura i s’habiliten “amb fons propis”.
De moment s’han rebut, segons les seues xifres, 105 sol·licituds a les ajudes directes per a empreses i professionals culturals afectats i 34 per a les empreses editorials damnificats. Unes prestacions que, ha subratllat, contribuiran a la revitalització econòmica i a impulsar estos sectors.
Sobre la baixada d’assistència a centres culturals en els últims mesos, ha sostingut que es deu a la dana i ha apuntat que en espais de Madrid també “va baixar un 20%” després de la catàstrofe. “Este era l’estat anímic dels espanyols”, ha assenyalat, per a ressaltar que el Museu de Belles arts de València va batre el seu rècord el 2024.
MUSEU DE BELLES ARTS
Precisament, sobre esta pinacoteca -de titularitat estatal i gestió autonòmica-, Rovira ha advocat per donar-li una “atenció especial” en ser “una peça fonamental de la política cultural del Consell”.
Ha defensat així que “la seua titularitat estatal ha de ser circumstancial i no pot utilitzar-se per a limitar la seua autonomia”, ni tampoc per al seu procés d'”obertura als Jardins de Vivers” de València adjacents al Sant Pío V.
En definitiva, ha reclamat “premura i diligència perquè nostra millor pinacoteca reba l’atenció que mereix” i ha cridat a la col·laboració per a això.
IVAM I CONSORCI DE MUSEUS
Entre la resta d’espais culturals, ha avançat que la setmana vinent s’anunciarà la programació del primer semestre del 2025 a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), mentre que la de la resta de l’any s’anunciarà quan s’adjudique la nova direcció artística per “respecte” a ella.
Quant al Consorci de Museus, ha assegurat que “s’han regularitzat totes les convocatòries irregulars del Botànic sense que es veja afectat cap artista i mantenint el compromís amb tots”. Ha destacat a més la mediació del Consorci amb els artistes visuals de les zones afectades per la dana.
SECTOR DEL LLIBRE
Respecte al sector del llibre, el conseller ha garantit que els llibreters “saben que expliquen” amb la “total disponibilitat i compromís” del seu departament: “Hem consensuat propostes per a la Fira del Llibre de València i per a unes altres i s’ha habilitat una línia específica amb el suport total del Consell”.
Ara bé, ha sostingut que esta activitat requerix que les convocatòries de subvencions es dissenyen “a futur”, sobre la base de l’activitat corresponent a cada exercici, per a així “treballar amb estabilitat i amb garanties”.
“PASSIVITAT, DEIXADESA I DESINTERÈS”
En la seua intervenció, el diputat del PSPV José Chulvi ha acusat a Rovira de “donar l’esquena” al sector, portar-ho “al desastre” i de “passivitat, deixadesa i desinterès”, davant del que li ha instat a engegar de manera immediata les ajudes pendents. “Si no va a fer res i no té res que aportar, el millor servici que pot fer és apartar-se i, si ho fa, el sector li l’agrairà”, li ha etzibat.
No obstant això, ha lamentat que ja “ningú espera res” del conseller i que en els mesos que porta al capdavant de l’àrea “tothom” li reconeix el mèrit de “no haver fet res de res”. “Si buscava consens, enhorabona, perquè ho ha trobat i ha decebut i enfadat a tothom per igual”, ha criticat.
En esta línia, ha censurat el “fracàs” de la política cultural del Consell, que ha qualificat de “despropòsit i descontrol”, i ha enlletgit a Rovira que “mai abans” s’havia donat una situació de tal “abandó” cap al sector. “2025 no serà l’any de la reconstrucció, sinó l’any menys un de la cultura valenciana”, ha augurat.
En particular, ha posat l’accent en la situació del Consorci de Museus, “sense direcció artística”, en un IVAM “moribund” i un IVC que ha “empitjorat” i que està sense direcció de música i audiovisuals, mentre ha despertat el “descontentament” d’altres sectors com les sales privades o l’editorial.
En la seua rèplica, Rovira (PP) ha reiterat que la política cultural d’este Consell és “exactament la contrària” a la del PSPV, la qual cosa suposa segons ell “servir a la cultura i no servir-se d’ella”. També ha demanat que la reconstrucció després de la dana requerix de “harmonia” i “serenitat” sense “convertir la cultura en camp de batalla”.