Miquel Gil es fa amb dos guardons en la gala de la música en valencià, que també reconeix Borja Penalba, Pep de la Tona o Atlàntic
VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
Miquel Gil, amb dos guardons al millor disc de Folk i Videoclip; Atlàntic, Borja Penalba i Pep de la Tona han sigut alguns dels triumfadors de la XIX edició dels Premis Ovidi de la música en valencià, celebrada diumenge a la nit a la localitat de Gandia.
Andreu Valor, De Paper, El Trib Reial, Malifeta, Oller i Guerra, Palmer, Quint, Sociologia Animal i Vaire es van repartir la resta de distincions en una gala amb un palmarès molt coral i que va tindre altres dos protagonistes: el record a les víctimes de la dana i el poeta Vicent Andrés Estellés.
El Teatre Serrano de la capital de la Safor va acollir una emotiva cerimònia per a reconèixer els millors treballs de la música en valencià. La gala va estar dedicada a Estellés –amb la presència de la filla Carmina Andrés Lorente– i va mostrar el dol per les persones afectades per la riuada que va assolar bona part del territori valencià el passat 29 d’octubre, informa el Col·lectiu Ovidi Montllor (COM).
Després d’un any “rècord” de produccions de música en valencià (s’han valorat 267 treballs), els premis han estat molt repartits i tan sol Miquel Gil suma més d’un guardó en aconseguir els de Millor Disc de Folk i Millor Videoclip. Atlàntic, per la seua banda, guanya en la categoria de Millor Disc de Pop; Borja Penalba en Cançó, i Pep de la Tona en Mestissatge.
A més, Mara Aranda, que juntament amb Efrén López van ser els principals integrants i fundadors de l’Ham de Foc, arreplegaren el premi a la Trajectòria Artística, i en Germà Alcayde ha recaigut el premi al Suport a la Música en Valencià per la tasca al capdavant del portal musicaenvalencia.es.
Conduïda per l’actriu Marina Alegre, la vetlada va tindre un record continuat cap a les víctimes de la barrancada. El COM va ajornar la cerimònia de lliurament per la tragèdia.
‘El Cant dels Ocells’ interpretat per Maria Pons va encendre “la flama d’una emotiva tarde-nit que va tindre en l’obra del poeta Vicent Andrés Estellés un excepcional fil conductor”, asenyala l’organització en un comunicat.
Marina Alegre va començar la nit amb un fragment de l’obra teatral ‘Coral Romput’. Posteriorment, el públic gaudí de diverses actuacions de la cantant de Vinaròs Esther, qui amb el seu grup ha musicat diversos poemes de l’autor de Burjassot.
Precisament, un dels moments destacats de la nit va ser el lliurament del Premi a la Millor Musicació d’Estellés, convocat enguany de manera extraordinària i al qual concorrien les 86 cançons que s’han fet de poemes de l’autor només en l’últim any. El guardó ho va lliurar la filla del poeta, Carmina Andrés Lorente, a Andreu Valor per ‘Documentals’.
El discurs del president del COM, Jesús Barranco, va estar centrat en bona part en la dana, un desastre natural i “també polític” per la gestió. En este sentit, va fer esment de la campanya que el col·lectiu ha liderat per a ajudar els músics afectats per la riuada i intentar cobrir, almenys, la quarta part del valor de les pèrdues materials en instruments i equipaments, xifrats en més de 215.000 euros sol entre l’inventari que s’ha fet entre associats al COM (quasi 200 artistes).
“VITALITAT, DIVERSITAT I ORIGINALITAT”
Barranco va agrair el suport de les entitats patrocinadores, AVIVA, l’Ajuntament de Gandia i Caixa Popular, que fan possible una vetlada on queda “demostrada, una vegada més, la vitalitat, la diversitat i l’originalitat d’una escena musical que és el batec del nostre poble, ni més ni menys”.
Així mateix, ha reclamat que els artistes que usen el valencià “mereixen més presència en l’entorn mediàtic” i ha considerat que haurien de constituir un “actiu estratègic en qualsevol política cultural pensada en clau valenciana”. “Negligir açò és gravíssim, i estem farts de negligències gravíssimes”, ha denunciat.
Esther i el seu grup tancaren l’acte cantant la cèlebre cançó ‘M’aclame a tu’, que Ovidi Montllor va fer a partir de dos poemes de Vicent Andrés Estellés.
El llistat de guardons queda així: Millor disc de Cançó per a Borja Penalba, per ”Giròvag’; Millor disc de Folk, Miquel Gil, ‘Viatger’; , Millor disc de Pop, Atlàntic, ‘Desnivell positiu’; Millor disc de Mestissatge per a Pep de la Tona, ‘El temps de la calor’; Millor disc de Rock, Vaire, ‘Catarsi’; Millor disc de Hip hop i Electrònica per a Palmer, ‘Conxorxa’; Millor disc de Música Familiar és per a De paper, ‘Només les flors’; i Millor disc Revelació, Quinto, ‘V’.
Com a Millor Cançó s’ha seleccionat ‘Emili Baró, 14’, de Malifeta; la Millor Musicació de Vicent Andrés Estellés és ‘Documentals’, de Andreu Valor; els Millors Arranjaments i/o Producció, per a El Trib Reial, ‘Terra Màgica’ i la Millor Lletra, ‘Corredor del Mediterrani’, de Sociologia animal.
A més, el jurat visual ha premiat com a Millor disseny de portada a Mònica Casugas per ‘L’agraïment’, d’Oller i Guerra; i en la categoria de Videoclip per a Tubal Perales, Vicent Todolí i Enric Alepuz per ‘Nineta’, de Miquel Gil.