El Consorci de Museus salva centenars d’obres afectades per la dana a través d’un pla de conservació

El Centre del Carme alberga 140 obres en espais lliures d’humitats proveïts de deshumidificadors, prestatgeries, moquetes i embalatges

VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i Ocupació, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), ha culminat la primera fase del pla d’assistència a artistes afectats per les inundacions del passat 29 d’octubre, amb el qual ha aconseguit salvar “centenars d’obres”.

A través del programa ‘Cultura Resident’ del departament de Mediació i Educació, en col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Artistes Visuals de la Comunitat (AVVAC) i LAVAC (Galeristes CV) s’ha posat a la disposició dels artistes un equip d’experts en restauració d’emergència i conservació preventiva, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Durant dos mesos, els conservadors s’han traslladat a una vintena de tallers per a recuperar les obres afectades. Després d’una intervenció “d’emergència”, el CMCV ha oferit l’embalatge i el trasllat de les obres al Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) perquè en sigueu custodis temporal.

Dels 63 artistes contactats, sis han sol·licitat salvaguardar la seua obra en el Centre del Carme, que alberga en estos moments 140 obres en espais lliures d’humitats proveïts de deshumidificadors, prestatgeries, moquetes i embalatges.

Segons el director-gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, “este pla forma part de la labor de reconstrucció del Consell centrada, en este cas, a ajudar al sector d’artistes plàstics, que ha patit enormement les conseqüències devastadores de la riuada en els seus treballs i en les seues vides”.

Per la seua banda, l’experta en conservació preventiva Ana Villalba ha assenyalat que s’ha treballat “braç a braç amb els artistes, ensenyant-los a retirar el fang i estabilitzar la floridura dels llenços perquè no torne a reproduir-se. D’esta forma s’han salvat centenars d’obres que, d’una altra manera, s’hagueren fet malbé”. “A més, s’han sentit escoltats i abrigallats després d’haver patit un ‘xoc’ emocional perquè han perdut, en alguns casos, el treball i els records de tota una vida”, ha afegit.

El CMCV ha cedit les instal·lacions de la seua seu als artistes afectats per la riuada per a desenvolupar el seu treball. Així, el Centre del Carme s’ha convertit temporalment en estudi per a alguns d’ells, com l’artista Raquel Garín, qui ha perdut el seu taller de Paiporta i gran part de la seua obra ceràmica.

Altres artistes com Juan Carlos Nadal o Nelo Vinuesa han creat les seues obres per a la mostra sobre Abstracció Valenciana en la mateixa sala d’exposicions on ara s’exhibixen.

SEGONA FASE

El CMCV al seu torn, ha engegat una segona fase del Pla d’Assistència a Artistes Visuals afectats per la riuada, centrada en la conservació de l’obra. Els tècnics experts en conservació preventiva continuaran treballant en contacte amb els artistes per a acompanyar-los en la recuperació del seu treball.

Per a impulsar els projectes a futur dels artistes, el CMCV, en col·laboració amb la Red TEJA, oferix fins a final de març estades professionals a Madrid perquè puguen establir contactes amb institucions i agents professionals.

Igualment, el CMCV manté per als pròxims mesos l’assistència als artistes afectats, l’assessorament en matèria d’Ajudes per a artistes i agents culturals i les Recomanacions de conservació i trasllat d’obra elaborades per l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), que es poden consultar en la web del Consorci.

ACCIONS LÚDIQUES I EDUCATIVES EN LES POBLACIONS

Per la seua banda, l’equip de Mediació i Educació del CMCV ha desenvolupat accions encaminades a recuperar centres culturals de les poblacions inundades i engegar propostes lúdiques i educatives a través de l’art.

A través d’una crida a la solidaritat, l’equip de Mediació, format pel col·lectiu Pedagogies Invisibles, ha arreplegat i traslladat desenes de llibres d’infantil, novel·la juvenil, d’assaig i d’història de l’art, per a donar a les biblioteques municipals d’Aldaia i Alfafar.

Al seu torn, s’han repartit kits de rescat cultural entre els veïns afectats amb activitats lúdiques per a tota la família i s’han creat tallers de creació tèxtil ael Centre de Majors de la pedania de Castellar.

L’equip d’Educació, a través de la Xarxa Planeja, ha creat la figura de l’assistent d’art i cultura en els centres afectats per la riuada, ha distribuït caixes de recursos per a realitzar projectes d’art en les escoles i ha organitzat intervencions artístiques amb la participació de professors i estudiants de la Facultat de Belles arts de València.

ÚLTIMES NOTÍCIES