Ainia crearà ferramentes que faciliten la recerca de microorganismes amb aplicacions útils per a biotecnologia

VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)

El centre Tecnològic Ainia ha engegat el projecte Bioprospect per a crear ferramentes que faciliten la recerca i selecció de microorganismes amb aplicacions útils en biotecnologia. Amb esta iniciativa, es podran identificar i aprofitar microorganismes procedents d’ecosistemes poc explorats i s’oferirà noves solucions tecnològiques en sectors com l’alimentació, la salut i la indústria biotecnològica.

Bioprospect incorporarà tecnologies “d’última generació” per a identificar microorganismes “amb alt valor biològic i tecnològic”. Entre els seus objectius específics, es troba el desenvolupament d’una plataforma avançada que permetrà el monitoratge en temps real dels processos biològics en minibiorreactors, “optimitzant així el cribratge de ceps gràcies a sensors de baix cost i a l’ús de mètodes d’aprenentatge automàtic”.

El projecte permetrà incorporar nous ceps a la Col·lecció de Recursos Biològics i Genètics d’Ainia, un banc especialitzat de microorganismes que arreplega ceps biològics amb potencial industrial, alimentari i biotecnològic, segons ha informat l’entitat en un comunicat.

Esta col·lecció actualment inclou microorganismes seleccionats i caracteritzats per les seues propietats “úniques”, com a capacitats fermentatives, potencial probiòtic o producció de compostos d’interès industrial i serà ampliada amb els microorganismes seleccionats en el marc del projecte Bioprospect.

MODELS PRECLÍNICS

Per a garantir la funcionalitat dels ceps seleccionats, es realitzaran estudis in vitro avançats que avaluaran la seua resistència gastrointestinal, la interacció amb la microbiota colónica i la seua adherència a l’epiteli intestinal. Els estudis es duran a terme utilitzant models preclínics de digestió i de mucosa intestinal.

El projecte generarà una col·lecció de microorganismes completament caracteritzats que permetrà a Ainia oferir ferramentes innovadores per a la creació de nous productes fermentats i el desenvolupament d’ingredients funcionals. Estos avanços milloraran les textures, sabors i aportaran un altre tipus de beneficis, com la presència de microorganismes probiòtics en els productes, a més de facilitar la producció d’enzims i compostos biobasats amb aplicacions en alimentació i salut, ha detallat l’institut.

ÚLTIMES NOTÍCIES