VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
Un grup de joves estudiants ha desenvolupat un mètode per a reutilitzar el fang generat durant la dana de València convertint-ho en rajoles i reconstruir així “el màxim nombre d’habitatges afectats i amb la premissa de minimitzar l’impacte mediambiental”.
La idea ha nascut de la devastació a València i, com apunten els joves impulsors, “cada tova fabricada és un símbol de resiliència”.
El projecte, anomenat ‘De ruïnes a arrels’ i presentat a les Beques Europa que lliuren la Universitat Francisco de Vitoria i Banc Santander, aposta per “la innovació, el desenvolupament social i la col·laboració” dels ciutadans.
Segons els seus càlculs, hi ha més de 40 milions de metres cúbics de llot i més de 2.000 vivendes podrien ser rehabilitades. María Pérez, una de les estudiants que impulsa la idea amb l’ajuda del seu col·legi, Highlands School El Encinar, destaca “la rellevància que té no només a nivell econòmic i mediambiental, sinó també social per a enfortir l’ànim dels afectats i trobar un element que represente la seua lluita i tenacitat”.
El procés presentat pels joves partix de convertir tot el fang acumulat en el material típic de les barraques valencianes. A més, es té en compte que la tova és sostenible i que forma part de la cultura de la regió, la qual cosa dona encara més sentit al seu impuls.
En primer lloc, s’arreplega el fang acumulat. Per a la seua anàlisi, es fan tres proves de camp: una de composició, una altra de sedimentació i una altra de llavat.
Després de l’estudi previ, les dades llancen quin és l’estat del fang i quins materials es necessiten afegir per a donar-li un ús correcte. Una vegada s’incorporen més arenes o argiles perquè la barreja siga òptima es trasllada a un motle específic i, després de l’assecat, ja es poden utilitzar, expliquen els responsables de la iniciativa en un comunicat.
FORMACIÓ
A més d’esta fabricació casolana de rajoles viables per a la reconstrucció d’habitatges, el projecte inclou facilitar una formació en obra de paleta als usuaris que ho desitgen per a augmentar la velocitat de reconstrucció de la zona.
El projecte ha tingut “una gran recepció” i opta a les Beques Europa que lliuren la UFV i Banc Santander. A més d’afavorir a la zona més afectada per la riuada, manté el compromís amb el medi ambient i troba una eixida per al fang que s’ha generat durant el temporal tenint en compte que no és viable la seua devolució als llits en contindre aigües fecals, pesticides i químics.