L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha donat a conèixer la seva nova publicació, ‘Amunt al cel’, un vocabulari visual dedicat a la muixeranga, una de les manifestacions artístiques més genuïnes del poble valencià, coneguda per la seva capacitat per commoure. La presentació del llibre se celebrarà el dissabte 12 d’abril a les 13 hores al Centre Cultural El Teular de Cocentaina.
Segons s’indica en la introducció del llibre, la muixeranga és una unió de música corprenedora, amb una melodia que s’inicia amb el tabal i continua amb la dolçaina, la qual guia els participants en la construcció de la figura, que combina elements de dansa i arquitectura. Aquestes característiques han contribuït a l’èxit continuat d’aquesta tradició, malgrat els seus alts i baixos al llarg del temps.
‘Amunt al cel’ recull, a través d’il·lustracions d’Esperança Martínez i textos breus, la terminologia del món de les muixerangues. El vocabulari es divideix en tres àrees clau: primerament, es presenta la indumentària i les vint-i-quatre colles actuals; en segon lloc, es detallen les parts de les figures, com el tronc i el remat, així com els noms que es donen als participants, que poden ser xiquets o alçadors; finalment, el tercer eix ofereix una descripció exhaustiva de quaranta-dos figures, destacant els detalls que les fan úniques.
A més, aquest vocabulari no només abasta les muixerangues pròpiament dites, sinó que també inclou altres tradicions com el ball de varetes del Forcall i els castells de Peníscola. El llibre també proporciona definicions d’instruments musicals com la dolçaina i el tabalet, que són essencials en l’acompanyament de les actuacions.
El text proposa un paral·lelisme entre la muixeranga i la llengua valenciana, afirmant que en ambdues formes d’expressió, cada membre té un paper indispensable. En paraules del llibre, “la muixeranga és un exemple de col·lectivitat; igual que el valencià, que necessita la contribució de tots per a ser ferm i viable”.
En l’agraïment de la publicació, l’AVL destaca la importància de la Federació Coordinadora de Muixerangues en la creació d’aquest vocabulari, així com els noms de Neus Bataller, Lluís Escartí, Joan Bofarull, Raül Sanxis, Mariano Fraind, i Ximo Bueno, qui ha contribuït amb il·lustracions d’alta qualitat. La publicació és un pas significatiu per a preservar i difondre la cultura valenciana a través de la llengua i les seues tradicions.