València, 21 abr. (EUROPA PRESS).- La Junta Central Vicentina (JCV) ha organitzat actes i activitats en honor a sant Vicent Ferrer, patró de València, que enguany se celebra dilluns que ve, 28 d’abril.
Esta festivitat se celebra en els diferents barris i poblacions de la ciutat, on s’alcen altars amb escenaris per a representar els Miracles del sant, declarats Bé d’Interés Cultural, segons ha indicat l’Ajuntament en un comunicat.
Es tracta de petites obres de teatre en què s’escenifiquen miracles de sant Vicent Ferrer, representats en valencià per adolescents menors de 14 anys.
“Els xiquets són els protagonistes de la festa i la garantia que la devoció a sant Vicent Ferrer continuarà mentre es continuen representant els Miracles de sant Vicent. No hi ha dubte que sant Vicent Ferrer és una figura molt estimada, un sant que ha deixat una petjada inesborrable en la nostra història i que es manté al llarg del temps”, ha destacat la regidora de Festes i Tradicions i presidenta de la JCV, Mónica Gil.
Concurs de Miracles i altars participants
El Concurs de Miracles, en què està previst que participen més de 150 xiquets de 12 altars, se celebrarà els dies 22, 23 i 24 d’abril a les 15.30 hores, a la Delegació Territorial de l’ONCE, situada a la Gran Via Ramón y Cajal, 13.
Dimarts començarà el concurs amb la participació de: l’Altar de Riba-roja, la Festa dels Xiquets del carrer de Sant Vicent, l’Associació de la Pica Baptismal i la Confraria de la Canyada. Dimecres serà el torn de l’Altar del Tossal, l’Altar de Russafa i l’Altar del Pilar. I, dijous 24 d’abril, participaran: l’Altar del Carme, l’Altar del Mercat, l’Altar del Mocadoret, l’Altar de Xirivella i l’Altar del Mar.
Gil ha assenyalat que es tracta “d’uns dies en què es rememoren la vida i l’obra de sant Vicent Ferrer. Dies en què els seus miracles cobraran vida”.
Premis, ofrena i processó
Divendres 25 d’abril es coneixerà la relació de guardonats i l’endemà, 26 d’abril, a les 11.00 hores, es farà una representació del Miracle guanyador del primer premi en la plaça de la Mare de Déu.
Ja a la nit, a les 21.00 hores, es dispararà un castell de pals a l’antiga a càrrec de la pirotècnia Nadal-Martí, que tindrà lloc en la plaça de la Crida a les 21.30 hores. El dia gran de la festivitat, dilluns 28 d’abril, a les 10.00 hores, se celebrarà la missa pontifical a la catedral de València.
Tot seguit, a les 12.00 hores, tindrà lloc l’ofrena de flors a sant Vicent Ferrer en la plaça de l’Ajuntament. El recorregut eixirà de la mateixa plaça, seguirà pel carrer de Sant Vicent i el carrer de la Pau, i acabarà en el tapís de flors instal·lat a la façana de la Casa Natalícia de sant Vicent Ferrer.
A les 14.00 hores d’eixe mateix dia, es dispararà una mascletà a càrrec de la pirotècnia Vulcano en la plaça de Tetuan. Ja a la vesprada, a les 19.00 hores, eixirà la processó des de la catedral de València amb l’itinerari habitual: eixirà per la porta dels ferros, en direcció a la plaça de la Reina, carrer de la Pau, General Tovar i plaça de Tetuan, fins a l’església de Sant Doménec, carrer del Mar, plaça de sant Vicent Ferrer, Trinquet dels Cavallers, plaça Nàpols i Sicília, església de Sant Esteve, carrer d’Edeta, carrer del Palau i entrada, de nou, a la catedral.