L’Associació de Veïns Parc del Mar, la Federació d’Associacions Veïnals del Sud d’Alacant (Favsa) i la plataforma ‘Variante de Torrellano, ja’ han convocat una manifestació aquest diumenge 27 d’abril a les 12.00 hores per a exigir a les administracions que s’habilitin nous accessos al Parc del Mar abans d’aquest estiu. Aquesta reivindicació és fonamental perquè la ciutadania dels barris adjacents pugui accedir a aquest espai verd a través d’ells.
La marxa iniciarà a l’avinguda d’Elx, començant des del carrer Mèxic i culminant a la plaça de l’Arquitecte Miguel López, al costat de Casa Mediterrani. Les entitats han demanat directament a Adif, al Ministeri de Transports, a la Generalitat i a l’Ajuntament d’Alacant que arriben a un acord definitiu i immediat per a la desafectació dels terrenys abandonats que envolten Casa Mediterrani i el parc, i que es proporcionin els mitjans necessaris amb caràcter d’urgència per a construir aquests accessos.
En un comunicat, l’Associació de Veïns Parc del Mar ha indicat que «s’han acabat les excuses, la paciència s’ha esgotat» i afirmen que és inacceptable haver esperat més de 15 anys per a uns accessos que mai han estat disponibles des de la inauguració del parc. Aquesta situació evidencia una deficiència en la gestió pública i un cert desinterès per part de les autoritats.
Històricament, l’associació ha presentat diversos escrits i ha mantingut reunions amb dirigents polítics a tots els nivells, incloent una trobada a Madrid el 2 de febrer de 2023 amb tècnics del Ministeri de Transports. Segons els veïns, als mesos posteriors a aquesta reunió se’ls va assegurar que el conveni de cessió dels terrenys era imminent, però els progressos han estat escassos.
Actualment, segons l’Associació, el Ministeri i Adif afirmen estar a l’espera d’estudis de l’Ajuntament per a poder subscriure el conveni necessari per a eliminar les vies que porten més de mig segle sense ús. La falta de resolució ha mantingut el Parc del Mar inaccessible per a milers de ciutadans que necessiten accés a espais verds de qualitat.
Les veus de l’associació recalquen que «l’accés a zones verdes de qualitat hauria de ser un dret fonamental», especialment en un moment en què el canvi climàtic exigeix mesures immediates per a protegir la salut i benestar dels ciutadans, com ara l’accés a zones d’ombra durant l’estiu. Conclouen que «és inacceptable que les administracions es passin la bola mentre els ciutadans, en particular els més vulnerables, es veuen perjudicats per la seva inacció».