La vicepresidenta primera i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha qualificat de “irrellevant” el nombre de telefonades entre el president de la Generalitat i líder del PPCV, Carlos Mazón, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, el passat 29 d’octubre, dia en què la dana va assolar la província de València. Camarero ha instat a “aclarir” les comunicacions realitzades entre la delegada del Govern a la Comunitat, Pilar Bernabé, i ministeris com el de Defensa o Transició Ecològica.
Així s’ha manifestat la portaveu de l’Executiu valencià durant una roda de premsa posterior al ple del Consell, en resposta a la controvèrsia sobre el nombre de vegades que Mazón va parlar amb Feijóo el dia de la dana.
Camarero ha reiterat que Mazón “ha donat més que sobrades explicacions” sobre les inquietants telefonades que va realitzar aquesta jornada fatídica, i ha afegit que no comprèn “quin valor afegit s’ha d’aportar al debat sobre quines trucades va realitzar” a Feijóo, considerant-les “irrellevants”.
La portaveu ha defensat la necessitat que Mazón “va realitzar i va rebre aquelles telefonades necessàries per a conèixer la situació d’emergència”. En aquest sentit, ha instat al Govern espanyol a prestar atenció a les comunicacions que ha mantingut, ja que considera que “sí que tenien competència” en l’emergència, i ha insinuat que “embullen” la situació amb qüestions sobre les trucades del cap de l’Executiu valencià.
A més, ha qüestionat la falta de comunicacions entre Pilar Bernabé i el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, fins a hores més tardives del dia 29, moment en què ja havia tingut lloc la tragèdia del Barranc del Poyo, una decisió que, segons ella, resultava urgent per a mobilitzar els efectius necessaris i evitar saquejos.
Camarero ha subratllat que Bernabé, a qui ha anomenat “la delegada del sanchisme”, no va rebre telefonades del president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, per a posar al corrent la situació en llocs crítics com Forata o el Poyo.
“Potser siga el Govern d’Espanya qui ha de rendir comptes sobre les comunicacions que es van produir, a qui es va telefonar, per a respondre a les necessitats d’aquestes zones afectades durant els moments crítics”, ha afirmat Camarero, qui va insistir que “hi ha respostes que necessiten aclariment”.
La portaveu ha acabat ressaltant que és de vital importància que aquells que llavors tenien decisions a prendre hagin realitzat les telefonades oportunes per a activar els mecanismes necessaris en moments d’emergència, i ha assenyalat que no es van registrar aquestes telefonades amb el Govern d’Espanya, amb el Ministeri de l’Interior o la Confederació.
“Crec que cal saber per què al Cecopi no s’informava de la situació en el barranc del Poyo”, concloïa Camarero en referència a la gestió de la crisi.
D’altra banda, quan se li va preguntar sobre si havia parlat amb Mazón durant la tarda del 29 d’octubre, Camarero ho va negar: “Estava dedicada a les meues competències i responsabilitats i no vaig parlar amb ell”, va dir.