VALÈNCIA
El degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Industrials de València (COGITI), Tomás Xàtiva, ha opinat que l’apagada viscuda este dilluns en tota Espanya fa reflexionar sobre la vulnerabilitat de la nostra xarxa elèctrica, així com sobre la necessitat d’implantar mesures més resilients que protegisquen el sistema d’esdeveniments extrems.
A més, Xàtiva ha subratllat que, encara que els protocols per a la recuperació del subministrament han funcionat correctament, és imprescindible accelerar la inversió en tecnologies avançades de supervisió i control per a minimitzar este tipus de situacions en el futur. L’incident del dilluns ha destacat la nostra dependència crítica de l’electricitat.
El zero energètic de gran magnitud que va sumir al país en la foscor posa en evidència les imperfeccions del sistema. La fallada va ser causada per una fallada en cascada, afectant diverses línies d’alta tensió, la qual va provocar la desconnexió automàtica de centrals elèctriques, com a mesura de protecció, resultant en la caiguda total del sistema. Les investigacions inicials indiquen que la causa principal va ser una sobrecàrrega greu en la xarxa, sense descartar altres factors tècnics o fins i tot una possible acció externa.
Davant d’esta emergència, el sistema elèctric va activar protocols de recuperació escalonada. El procés va incloure identificar l’origen del problema, reactivar plantes de generació capaços d’arrancar en negre i reconstruir la xarxa des de nusos principals fins als usuaris finals. Aquestes mesures, tal com va indicar Xàtiva, són essencials per a restaurar el servei de forma segura, si bé el procés va ser complex i s’ha perllongat durant diverses hores.
Infraestructures crítiques com hospitals i aeroports van aconseguir mantenir operatius els seus serveis gràcies a sistemes d’alimentació d’emergència, com a generadors automàtics. “És un recordatori que hem de prioritzar la seguretat en infraestructures essencials, ja que qualsevol interrupció podria tenir conseqüències greus per a la població”, va destacar el degà.
Xàtiva també ha recomanat a la ciutadania estar preparats amb llanternes, bateries externes, aliments no peribles i dispositius com a petits generadors domèstics. Revisar el quadre elèctric després d’un tall prolongat per a evitar possibles sobrecàrregues és també fonamental. “Esta apagada ens ha demostrat l’imprescindible que és l’electricitat en la nostra vida quotidiana. És fonamental fomentar l’autoconsum energètic, com l’ús de panells solars, i conscienciar a la societat sobre la importància d’un consum responsable”, ha afegit Xàtiva.
Finalment, l’enginyer ha subratllat la importància de reforçar la nostra infraestructura elèctrica i ha expressat la necessitat d’un debat més ampli sobre sostenibilitat, resiliència i la nostra dependència de l’energia elèctrica. Mentrestant, els operadors segueixen treballant incansablement per a garantir l’estabilitat del sistema i minimitzar futures interrupcions.