Dos bodes simultànies de parelles del mateix sexe es van celebrar en un casal valencià coincidint amb la visita del papa Benet XVI a València. Este acte va ser considerat pels seus protagonistes com una una reivindicació de la diversitat familiar i els drets del col·lectiu LGTBI en un moment històric que va simbolitzar la lluita contra l’exclusió social.
Les bodes de Sergi amb José i Luisa amb Núria van tindre lloc just quan es complien 20 anys de l’aprovació del matrimoni igualitari en la Comunitat Valenciana, una llei que va marcar un abans i un després per a la igualtat legal de les parelles del mateix sexe.
Un David contra Goliat
Este esdeveniment, en plena onada reaccionària per part del Partit Popular i l’Església catòlica —que organitzava la V Trobada Mundial de la Família amb la presència del papa Benet XVI— va ser denominat pels nuvis com un David contra Goliat a causa del contrast entre la diversitat representada en les bodes i el missatge conservador de la visita papal.
Una triple coincidència simbòlica
Luisa Notario, activista i actual regidora de Compromís a València, va recordar que les seues noces dobles va coincidir exactament amb el dia i l’hora que el papa era a la ciutat. Volíem mostrar que existix un model de família divers i que no sols hi ha un únic model defés per l’Església, va afirmar. Hui, com a regidora, oficia bodes i destaca la importància especial que té per a ella unir a parelles del mateix sexe.
Un moment d’emoció i plena ciutadania
Sergi Campillo, també regidor i activista, va qualificar el moment d’aprovació del matrimoni igualitari com molt emocionant i un acte de plena ciutadania per al col·lectiu LGTBI. Va recordar que, fins fa poc, moltes persones del col·lectiu podien ser empresonades i que Espanya es va convertir en un referent internacional en drets civils gràcies a esta llei. No obstant això, va assenyalar que actualment existix una ona ultrarreaccionaria internacional que amenaça amb retrocedir en estos avanços.
Visibilitat i legitimació
José de Lamo, marit de Sergi, va destacar que el seu matrimoni va ser un somni fet realitat i una mostra de visibilitat i legitimació per a les famílies LGTBI. Va comentar a més les dificultats que van enfrontar per a trobar un lloc on celebrar les bodes a causa de la negativa d’institucions públiques, aconseguint finalment un casal gràcies a la solidaritat d’un amic.
Repercussió mediàtica i lluita per la igualtat
L’acte va tindre una gran repercussió mediàtica i buscava demostrar que les parelles del mateix sexe poden i deuen casar-se amb plena normalitat i reconeixement legal. No obstant això, els seus protagonistes advertixen que encara que s’han aconseguit importants drets, és necessari continuar lluitant per a no perdre’ls davant els moviments conservadors i ultradretans que posen en risc estes llibertats.
Un aniversari per a la resistència
Este aniversari del matrimoni igualitari posa en evidència no sols el camí recorregut sinó també la necessitat de resistència per a protegir la diversitat familiar i els drets LGTBI a Espanya i en el món.