Dos bodes simultànies, de dos parelles de gais i lesbianes, es van celebrar en un casal valencià durant la visita del papa Benet XVI com una reivindicació de la diversitat familiar i els drets LGTBI. Les parelles, Sergi amb José i Luisa amb Núria, van protagonitzar un acte que descriuen com un David contra Goliat, mostrant l’existència i legitimitat de diferents models familiars enfront d’un context de resistència.
Este succés es va donar en un moment crucial: vint anys després de l’aprovació del matrimoni igualitari en la Comunitat Valenciana, alguns dels primers beneficiaris recorden amb alegria l’avanç aconseguit, encara que advertixen sobre la necessitat de continuar lluitant per a no perdre estos drets enfront de retrocessos socials i polítics.
La doble celebració
Luisa Notario, regidora de Compromís a València i activista, relata que les dobles noces es va organitzar coincidint amb la visita del papa Benet XVI i la V Trobada Mundial de la Família, promogut per sectors religiosos i polítics conservadors. Este esdeveniment va ser una manera de reivindicar que la diversitat familiar existix i que no hi ha un únic model vàlid.
Context d’onada reaccionària
Notario recorda que les seues noces es va produir en un context d’onada reaccionària, on l’Església i el Partit Popular intentaven imposar un missatge excloent. Celebrar el seu matrimoni el mateix dia i hora que l’estada del papa a València va ser un acte simbòlic que va atraure atenció mediàtica i va reforçar la visibilitat del col·lectiu LGTBI.
Importància de les unions
Actualment, com a regidora, celebra bodes i ressalta la importància especial que tenen les unions entre persones del mateix sexe. Per a Sergi Campillo, el seu espòs José i ell, l’aprovació del matrimoni igualitari va ser un moment històric que va representar l’entrada plena a la ciutadania i un avanç per a un país tradicionalment catòlic.
Defensa dels drets conquistats
Els dos coincidixen que no han de donar-se per descomptats els drets conquistats, ja que hi ha una ona ultrarreaccionaria que podria fer que es retallen llibertats, especialment per a les dones i el col·lectiu LGTBI.
Visibilitat i orgull
José de Lamo afig que la celebració del seu matrimoni va ser com un somni fet realitat que va legitimar la seua família i va servir d’impuls per a la visibilitat i l’orgull personal, un recolzament per a eixir de l’armari. No obstant això, també recorda les dificultats, com la negativa del Partit Popular a facilitar-los diferents espais per a la celebració.
Un acte polític i social
Finalment, les bodes simultànies en un casal valencià representen no sols una celebració familiar sinó també un acte polític i social que va mostrar al món que les bodes entre persones del mateix sexe són possibles i legítimes. Encara que s’ha avançat molt, la situació actual exigix resistència per a evitar la pèrdua de drets en un entorn internacional i local amb tendències conservadores i retrògrades.