Investigadors de la Universitat d’Alacant (UA) han aconseguit un important avanç en el disseny de lents multifocals, augmentant la seua precisió mitjançant l’ús de la intel·ligència artificial (IA). Estes lents òptiques són fonamentals en múltiples àrees, especialment en cirurgia intraocular, microscòpia de rajos X i el desenrotllament de sensors tecnològics.
La intel·ligència artificial s’ha convertit en una ferramenta crucial en nombrosos àmbits científics i tecnològics, i la fotònica no és l’excepció. El disseny de lents multifocals, que permet concentrar la llum en diferents punts de manera axial i transversal, representa un gran desafiament per a la comunitat científica.
Aplicacions pràctiques i nous materials
Correcció simultània de miopia i presbícia
Segons Sergi Gallego, catedràtic de Física de la UA, este tipus de lents té aplicacions pràctiques molt interessants: per exemple, una lent intraocular amb dos focus axials corregix simultàniament la miopia i la presbícia, evitant la necessitat de lents progressives en estructurar-se en zones amb diferents diòptries. La part superior s’utilitza per a la visió llunyana i la inferior per a la pròxima.
Fabricació amb fotopolímeros econòmics
El Grup d’Holografia i Processament Òptic (GHPO) de la UA ha publicat recentment en la revista Optics Express un estudi revolucionari. Han aconseguit fabricar lents bifocals i trifocales usant fotopolímeros, materials econòmics desenrotllats pel propi equip. Gràcies a la IA, han optimitzat la distribució d’energia entre els focus per a adaptar-la a necessitats específiques del disseny.
Innovació en tècniques de disseny i fabricació
Este avanç evidencia el potencial de la IA per a millorar processos òptics i permet fabricar lents multifocals a gran escala i baix cost gràcies a l’ús de fotopolímeros. A més, s’ha innovat en la tècnica de disseny i fabricació usant un modulador espacial de llum com a màster juntament amb el fotopolímero per al registre.
Aplicacions més enllà de la cirurgia intraocular
Més enllà de les aplicacions intraoculars, estes lents tenen un rol important en la fotònica avançada, com en microscòpia de rajos X i sensors sofisticats. El següent pas en el desenrotllament de lents per a implants intraoculars serà avaluar la seua durabilitat i interacció biològica abans de realitzar proves en models animals i humans.
Control precís dels fronts d’ona
Este progrés permet un control més precís dels fronts d’ona amb tecnologies accessibles, facilitant mitjançant enginyeria inversa el disseny ràpid i eficient de dispositius personalitzats per a diverses aplicacions.
Capacitat del GHPO en múltiples camps
El GHPO, dirigit pels professors Augusto Beléndez i Inmaculada Pascual, ha demostrat la seua capacitat per a aplicar fotopolímeros en múltiples camps innovadors, des de biosensores i concentradors solars fins a dispositius de realitat augmentada.
Equip multidisciplinari
El projecte ha comptat amb la participació d’un equip multidisciplinari d’investigadors de la UA, incloent-hi Juan Carlos Bravo, Joan Sirvent-Verdú, Jaume Colomina-Martínez, José Reyna, Roberto Fernández, Andrés Márquez i Sergi Gallego.