La Policia Nacional de València ha desarticulat una xarxa dedicada a la venda de contractes de lloguer falsos a ciutadans estrangers en situació irregular a Espanya. Esta pràctica il·legal consistia a cobrar 300 euros per cada contracte fals, que era utilitzat per a obtindre certificats d’empadronament i altres documents necessaris per a la sol·licitud de permisos de residència.
La investigació va començar a l’abril després d’un informe sobre empadronaments fraudulents detectats per la Policia Local. Els agents de la Unitat Contra les Xarxes d’Immigració Il·legal (UCRIF) de València van localitzar quatre vivendes implicades en esta trama, gestionades per una parella resident a la ciutat, els principals capitostos de l’operació.
Subarrendament prohibid
En un primer moment, l’home llogava una vivenda mitjançant contracte amb el propietari, per a després subarrendar-la per habitacions, pràctica prohibida en el contracte original. Estes habitacions eren oferides en plataformes de lloguer vacacional, simulant la facultat de disposició plena de l’immoble.
Contractes falsos per a empadronament
A més, la parella oferia contractes de lloguer falsos per a les mateixes habitacions ja arrendades, incrementant els seus beneficis a costa d’estrangers que necessitaven empadronament per a legalitzar el seu estatus. Es va identificar a 46 persones de diverses nacionalitats que havien sol·licitat estos contractes fraudulents.
Detencions i actuacions policials
Després de les actuacions policials, 14 persones van ser detingudes per presumpta falsedat documental, estafa i afavoriment de la immigració irregular. Entre els detinguts hi ha hòmens i dones, dos d’ells amb antecedents policials. Actualment, estes persones es troben en llibertat amb obligació de comparéixer davant l’autoritat judicial quan siguen requerides.
Investigació oberta i possibles noves detencions
La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions, ja que la xarxa operava de manera organitzada també a través d’anuncis en plataformes digitals, aprofitant la necessitat d’empadronament per a regularitzar la situació migratòria a Espanya.
Impacte en la seguretat jurídica i administrativa
Este cas evidència com xarxes fraudulentes utilitzen la vulnerabilitat dels estrangers en situació irregular per a lucrar-se mitjançant la falsificació de documents, posant en risc la seguretat jurídica i administrativa del país.