En l’últim Concurs General de Trasllats (CGT) Estatal 2024-2025, la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa i Andalusia es posicionen com les comunitats autònomes preferides pel professorat que sol·licita destinacions fora de la seua regió d’origen. D’altra banda, Madrid i Catalunya registren les xifres més altes d’eixides de docents cap a altres autonomies.
Encara que la majoria del professorat preferix sol·licitar destins dins de la seua pròpia comunitat, el CGT revela una tendència creixent en docents que desitgen desplaçar-se cap a comunitats limítrofes. Este concurs, celebrat de manera bianual, permet a docents de tots els cossos obtindre o canviar destí i ha registrat una alta participació enguany, amb 141.874 docents inscrits, un augment del 41% respecte al concurs anterior i un 37% més que en els concursos autonòmics de 2023-2024.
Participació i impacte de concursos autonòmics incomplets
És important destacar que Catalunya i Comunitat Valenciana no van celebrar concursos autonòmics l’any passat de manera completa, la qual cosa ha influït en l’alta participació estatal. En concret, Catalunya va liderar amb 20.071 mestres i 23.755 docents d’altres cossos, seguida d’Andalusia, Comunitat Valenciana i Madrid.
Procés d’estabilització i trasllats
El concurs 2024-2025 ha coincidit amb el procés d’estabilització d’interins, permetent que molts professors que van traure plaça en comunitats com Catalunya i Madrid puguen tornar als seus llocs d’origen mitjançant trasllats. Esta dinàmica explica per quines comunitats com la Comunitat Valenciana han rebut un alt nombre de docents provinents de regions veïnes.
Dades oficials del Ministeri d’Educació
Dades oficials del Ministeri d’Educació indiquen que van participar 71.159 mestres (83% dones i 17% hòmens) i 70.716 docents d’altres cossos (62,5% dones i 37,5% hòmens). Madrid encapçala el llistat de comunitats amb major nombre de docents que sol·liciten destí fora, amb 778 eixides, seguida per Andalusia i Catalunya.
Comunitats receptores i saldo net
Quant a les comunitats receptores, la Comunitat Valenciana destaca amb 548 docents rebuts, seguida de Castella-la Manxa i Andalusia. Nou comunitats presenten un saldo positiu net de docents traslladats, sent la Comunitat Valenciana la més afavorida amb 412 docents, seguida de Castella-la Manxa i Múrcia.
Saldo negatiu en Madrid i Catalunya
Per part seua, Madrid i Catalunya mostren un saldo negatiu important, reflectint la tendència de docents que abandonen estes regions. Factors com les condicions laborals i econòmiques, la falta de millores en ràtios d’alumnes per aula, salaris i jornades laborals són citats com a causes principals, especialment a Madrid, on molts opten per traslladar-se a comunitats amb millors condicions.
Destins preferits dels docents sortints
Els destins preferits per als docents sortints de Madrid són les províncies de Castella i Lleó i Castella-la Manxa, mentres que des d’Andalusia s’observa una preferència per Castella-la Manxa i Múrcia. També destaca el trasllat de docents cap a Galícia malgrat el requisit de l’idioma gallec, la qual cosa ressalta la mobilitat del professorat en funció de les oportunitats disponibles.
Influència de les condicions laborals en la mobilitat docent
Este moviment docent reflectix un panorama on les condicions laborals i la gestió educativa influïxen decisivament en les decisions de trasllat, impactant la distribució del talent i els recursos en el sistema educatiu espanyol.