Intentar curar una malaltia o malaltia exclusivament amb consells sanitaris que circulen en xarxes socials o amb recomanacions d’intel·ligència artificial com ChatGPT és una pràctica temerària i totalment inviable. Experts del sector sanitari han subratllat que esta conducta pot derivar en seriosos problemes de salut pública, a causa del risc de diagnòstics tardans o tractaments inadequats.
Prevenció enfront de les faules sanitàries en l’era digital
Segons el president de l’Associació de Drets Sanitaris de la Comunitat Valenciana, Carlos Fornes, les faules sanitàries han crescut exponencialment. Influencers i persones sense formació sanitària formal difonen solucions enganyoses que poden ser innòcues en el millor dels casos, però en molts altres situacions ocasionen efectes adversos greus, fins i tot la mort per retardar atenció professional.
Consciència crítica i responsabilitat de l’usuari
Fornes afig que en l’actualitat, marcada per la demanda d’immediatesa, és fonamental fomentar la consciència crítica entre els ciutadans per a rebutjar estes pseudoteràpies que no compten amb homologació científica. Finalment, destaca que la responsabilitat última recau en els usuaris que trien seguir estos mètodes no científics.
Els perills de les pseudoteràpies en internet
Així mateix, Hermann Schwarz, president del Col·legi de Metges d’Alacant, explica que molts promotors de pseudoteràpies s’aprofiten de la desesperació de pacients que busquen solucions ràpides i fàcils. Estes persones patixen un doble perjuí: un gasto econòmic innecessari i la pèrdua d’oportunitat de rebre un diagnòstic i tractament adequat per professionals mèdics.
Desmitificar la informació en internet
Schwarz advertix sobre la necessitat que el públic comence a desmitificar la informació en internet per a evitar deixar-se portar per missatges propagats per influencers que, encara que a vegades generen un efecte placebo momentani, acaben causant problemes de salut més greus a mitjà i llarg termini.
Mesures legals i garantia professional
En eixe sentit, Fornes proposa incrementar les sancions per a fraus sanitaris i que tant la Fiscalia com la Inspecció de Sanitat prenguen mesures actives amb multes dissuasives per als qui difonen estes faules.
D’altra banda, Josep Benítez, president del Col·legi de Fisioteràpia de la Comunitat Valenciana, assenyala la importància que els ciutadans busquen teràpies prescrites per professionals titulats i col·legiats. És fonamental evitar promeses poc realistes que circulen en xarxes socials i que també poden generar mal quan s’apliquen sense considerar les circumstàncies personals i patologies específiques de cada individu.
Personalització i diagnòstic presencial
Benítez emfatitza que encara que existisca un tractament mèdic estàndard per a uns certs problemes, cada persona és única i requerix una valoració personalitzada basada en evidència científica. Només un diagnòstic presencial permet adequar el tractament adequadament per a aconseguir beneficis reals per a la salut del pacient.
Este enfocament és clau per a garantir que els pacients reben una atenció segura i efectiva, evitant els riscos que impliquen les teràpies no homologades difoses en l’àmbit digital.