El passat cap de setmana, un fort temporal de pluja, vent i pedra va assotar les províncies de València i Castelló, causant greus danys en més de 6.000 hectàrees de cultiu. L’Associació Valenciana d’Agricultors ha estimat que les pèrdues econòmiques aconseguixen els 25 milions d’euros, afectant seriosament els productors locals.
Zones afectades i cultius danyats
Les àrees més perjudicades van ser La Plana Baixa, amb localitats com Nules, La Vilavella, Les Alqueries, Borriana, Moncofa, la Vall d’Uixò, Eslida i Artana; així com el Camp de Morvedre, especialment als pobles que conformen Les Valls. També van resultar danyades zones de l’Alt Palància i Els Serrans.
Els cultius més afectats inclouen principalment cítrics, amb la varietat Clemenules com la més danyada, a més d’hortalisses pròpies de la campanya d’estiu com a melons i melons d’Alger. També van patir impactes importants alvocats, ametlers, oliveres, vinyes i cereals que estaven en avançada fase de recol·lecció. A més, el vent intens va arrancar diversos arbres en les zones afectades.
Impacte específic de la pedra
El graníssol va afectar entre el 30 i el 50% dels fruits en moltes parcel·les. En el cas dels cítrics, els danys es van concentrar en la mitat de la copa dels arbres orientada a l’oest, coincidint amb la direcció de procedència del temporal des de les muntanyes. Esta situació genera preocupació sobre la producció de Clemenules, que podria reduir-se notablement, impactant la comercialització durant la primera mitat de la temporada citrícola.
Pluges i tempestes freqüents augmenten danys
Durant l’any s’han registrat més de huit tempestes amb graníssol, els danys acumulats del qual sumen pèrdues superiors als 65 milions d’euros per al sector agrari valencià. Per este motiu, l’Associació Valenciana d’Agricultors ha sol·licitat a les autoritats la implementació d’ajudes directes, distribució de fungicides i mesures fiscals que facen costat als productors afectats.
Revisió d’assegurances agràries
A més, es reclama una millora en les pòlisses d’assegurances agràries perquè contemplen una avaluació més realista de les pèrdues de producció. Esta petició va ser plantejada en la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries, on es va destacar la necessitat de revisar els condicionats de peritació per a tots els cultius.
L’impacte d’esta mena de fenòmens meteorològics en l’agricultura valenciana subratlla la importància d’adoptar mesures que protegisquen el sector i asseguren la continuïtat i resiliència de la producció agrícola en la Comunitat Valenciana.